A Püspökerdő átvágása, 1980 – 1984


1980-84-ben új mederbe terelték a Mosoni-Dunát a Püspökerdő átvágásával.

1975-ben döntés született arról, hogy a Győrt átszelő vizek védővonalát mintegy 125 millió forint értékű munkával megerősítsék. Elkészült az Iparcsatorna töltése, a Rába belsőségi szakasza a vasúti hídig, a Rábca torkolatától a Pinnyédi-hídig, s a Mosoni-Duna jobb partja a városi strandtól az Iparcsatornáig. Ebbe a pénzbe „fért volna még bele” a Rábca jobb partja az újvárosi körtöltésig. Ez utóbbira viszont már nem volt szükség, hisz már megvoltak a tervek a Rábca, abdai híd és a Szúnyogsziget közötti új mederre. A vízügyesek  elővettek egy 1964-es tervezetet, amelyben a főiskola területének kijelöléséről volt szó. Ennek a lényege a Püspökerdő árvízmentesítése úgy, hogy a Mosoni Dunával átvágják az erdőt.

Új mederbe kerül a Mosoni-Duna (A Kisalföld, 1980. 09. 06-i számából)

Az átvágás északnyugati irányban szeli át a Püspökerdőt. A Szúnyogsziget alatt kezdődik, és a Rábca torkolatáig tart. a Nyílegyenes szakasz 2200 méter hosszú, amellyel a 4250 méteres, kanyargós szakaszt rövidítik le. Az új meder átlagosan 2,2 – 3  méter mélységű és 120 méter széles víztükröt ad, a két töltés tengelyének távolsága 250 méter. A víz mindkét partján 50 méteres zöldsávot hagynak. A meder illetve a védőtöltések kialakításához mintegy 1 millió köbméter földet kell megmozgatni.

Az átvágás újbóli ötlete Kováts Zoltán osztályvezetőtől és Pinczés József csoportvezetőtől származik, a munkálatok tervezője Hartyándi Jenő csoportvezető, kivitelezését pedig a Rábai Szakaszmérnökség dolgozói végzik. (A Kisalföld, 1980. 09. 06-i száma alapján)

Az új meder megnyitása 1984 júniusában történt meg.

Épül a zsilip 1983. (kép: Pirityné Eszter)

Az alábbi képen látható az új és a régi meder

A gát átvágása előtt (Kép: Régi Győr)
Egy montázs, a régi kép rávetítve a „mai” állapotra
(kép: Pirityné Eszter)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

három × öt =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját