Rendelőintézet a Bacsó Béla úton


1974 végén adták át a Bacsó Béla (ma Tihanyi Árpád) út 51. sz alatt a Dél-nádorvárosi (Adyváros) Szakorvosi rendelőintézetet.

1968-ban megkezdődött a dél-nádorvárosi lakótelep ( 1969. február 7-től Ady Endre lakótelep – Adyváros) kiépítése. A Győri Tervező Vállalatnál (Rosta – Csaba – Szentgáthy) 1972-ben elkészült a városrész szakorvosi rendelőintézetének a terve melyet 1973 júniusában elfogadott a városi tanács és megkezdődhetett az építkezés.

A Bacsó Béla úti szakorvosi rendelő helyszínrajza
Határozat a tervek elfogadásáról 1. oldal
Határozat a tervek elfogadásáról 2. oldal

1974. december 10-én kelt az épület  Átadási – átvételi jegyzőkönyve:

Az átadási átvételi jegyzőkönyv
A Bacsó Béla (Tihanyi Árpád) út, balra a rendelő

Az épülő Adyváros látképe kelet felől 1975-ben. Nyíllal jelölve a szakorvosi rendelőintézet:

Az épülő Adyváros 1975-ben

1975. januárjában a gyermek-szakorvosi rendelés is elkezdődött az épületben.

A Kisalföld, 1975. 01. 10-i száma így írt:

Kisalföld, 1975. 01. 10.

Az épülő Adyváros látképe nyugat felől 1975-ben. Nyíllal jelölve a szakorvosi rendelőintézet:

Az épülő Adyváros 1975-ben
Jobb oldalt a rendelő

1975. február elején az épületben nyílt meg a megye akkori legnagyobb gyógyszertára melyről a Kisalföld napilap 1975. 02. 11-i száma  így tudósított:

Kisalföld, 1975. 02. 11.

Itt volt az orvosi és a gyógyszertári ügyelet is.

A rendelőintézet a ’80-as évek vége felé
A rendelőintézet dél felől a ’80-as évek vége felé

A dokumentumokért köszönet Győr Város Levéltára / Műszaki Levéltárának

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

3 hozzászólás

 • Dr.Patyi Olga
  2019-02-18 at 20:15

  Kedves Szerkesztők!
  Ebben a rendelőintézetben dolgoztam a kezdetektől mostanáig mint háziorvos. Emlékszem nagyon örültünk a megépülésének.
  Akkor még csak 1 ház állt a mai Földes Gábor utcában a 35 ös.Hetekig nem jött beteg a rendelőbe, amikor végre megjelent az első ,nagy figyelmet kapott, tetőtől talpig megvizsgáltuk, kikérdeztük. Akkor még két orvos dolgozott egy szobában, egymást váltottuk.
  15 év alatt kinőttük az épületet. Már elavulttá vált az egy rendelőben két orvos, a rendeszerváltás után először a Sport utcába,
  később a Lieczen-Mayer utcába kültöztettek át praxisokat, igy minden orvosnak külön rendelője lett.Végül 2017 Karácsonyára fogalatuk el a a nagyszabású felújitáson átesett rendelőt. Engem nagyon sok élmény köt hozzá, itt töltöttem 43 évet. Szerettem az embereket,az épületet, a munkámat.Sajnos az idő felettem is eljárt, búcsúzom Mindenkitől. Dr. Patyi Olga háziorvos

 • Bolberitz Henrik
  2021-12-30 at 20:48

  Építész tervező: Rosta János, statikus tervező: Csaba Tamás, gépész tervező: Szentgáthy …(a keresztneve nem jut eszembe). Kollégáim voltak (Rosta János 1977-ig építész szakági vezetőm) a GYŐRITERV 3. irodájában. Irodavezető Krivanek Tibor volt. Köszönöm a közzétételt!

Szólj hozzá!

tizenhárom − 4 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját

Népszerű bejegyzések