Régi házak bontása a Bartók Béla úton


1963-ban megkezdték Győr város legnagyobb kiterjedésű és legnépesebb kerületében, Nádorvárosban a Bartók Béla úti régi, földszintes házainak bontását.


A Bartók Béla út a Kálvária utcával és a Babits Mihály utcával (egykor Zöldfa utca) együtt Nádorváros egyik legrégebben beépített területe, a Veszprém felé irányuló forgalom fő útvonala. Az 1831. június 28-i utcanév-rendezéskor a város tanácsa az akkori Hosszú utcát, mint régi utcanevet tünteti fel. 1915-ben a nevét megváltoztatják és a közgyűlés a város volt polgármesteréről, Wennesz Jenőről, majd 1948-ban Bartók Béláról nevezi el.

A Bartók Béla út 29 – 35. sz házai a ’60-s évek elején


A Budapest—bécsi vasútvonal mentén, az Eszperantó útnál kezdődik, és déli irányban haladva a Szigethy Attila útig terjed. Az útnak a Csaba utca és a Herman Ottó utca közötti részét, az 1964—1966 közötti években teljesen átépítették. A régi, évszázados házakat lebontották és helyükbe 3—4 emeletes, központi fűtéses házakat építettek.

1939. Narancssárga vonal jelzi a mai Bartók Béla utat (Fotó: Thomann Lajos)


A Kisalföld napilap 1963. május 29-i száma így írt.

„Megkezdték a régi házak bontását Győr-Nádorvárosban.

916 lakást építenek a Bartók úton

Az építkezés rendszerint bontással kezdődik. Ez történik most Győr-Nádorvárosban, ahol megkezdték a régi földszintes házak lebontását a Bartók Béla úton, hogy helyükre korszerű lakótelepet emeljenek.

A Bartók Béla u. 22. sz. ház bontása (Kép: Steingart Imre)


A páros számú nyugati oldalon fogtak hozzá a szanáláshoz, és a Roosevelt utcától a Petz Lajos utcáig terjedő részen három földszintes ház helyét falmaradványok, törmelék és téglarakások jelzik már
.

Bartók Béla út 22. Törmelék és téglarakás (Kép: Steingart Imre)

Az új házsor, mely 15 négyemeletes házból áll, a Wesselényi utcától a Herman Ottó utcáig húzódik majd több mint fél kilométer hosszúságban.

*

A 15 házban 392 lakás lesz, jobbára másfél és kétszobásak.

Bartók Béla út 22. Az új épület alapozása (Kép: Steingart Imre)

A Bartók Béla út keleti, páratlan számú oldalán nagyobb arányban jövőre kezdik el a szanálást, és itt a Herman Ottó utcától a Csaba utcáig 524 lakást, valamint óvodát, napközi-otthont és férfi-női fodrászszalont építenek. Végeredményben 152 régi lakás helyébe 916 újat építenek 1965-ig.

A Bartók Béla út – Dr. Petz Lajos utca sarok bontása (Kép: Steingart Imre)
Bartók Béla út 34-32. sz házak 1960 körül
A Bartók Béla úti házak bontása (Kép: Steingart Imre)

A megyei építőipari vállalat dolgozói augusztusban látnak hozzá a munkához, mégpedig egészen új, úgynevezett folyamatos, szalagrendszerű építési módszerrel. Ennek lényege, hogy szakosított építésvezetés mellett ütembrigádok dolgoznak, melyek folyamatosan mindig ugyanazt a munkát végzik. A 14 ütembrigád közül például a nulla számú a földkiemeléssel, az egyes a pincefalazással, a kettes a középblokkos összeszerelésével foglalkozik, és egyik munkahelyről folyamatosan a következőre vándorol.”

A Bartók Béla út földszintes házai a szanálás előtt

Korabeli képriportok a Kisalföld napilapból:

Kisalföld, 1965. 08. 20.
Kisalföld, 1965. 09. 30.
Kisalföld, 1966. 10. 31.
Kisalföld, 1966. 07. 05
Kisalföld, 1967. 05. 20.

A Bartók Béla úti lakótelep építése a Herman Ottó utcáig 1966. októberére befejeződött.

Új házak a Bartók Béla úton

Az utolsó szakaszról ITT található írás.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

12 + 20 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját