Kiderült, hogy ki is volt Szebalda nővér


Szebalda nővérről, akinek emlékét egy oszlop őrzi az 1945-ös bombatalálat helyén Győrben, a valamikori Szentháromság-kórház udvarán, a Zrínyi utcában.

Pozsgai Kitti, a Kisalföld újságírójának kutatásai révén kiderült, hogy pontosan kinek állít emléket ez az oszlop.

Szebalda nővér emlékoszlopa a Zrinyi utcai kórház udvarán az 1980-as években. (fotónegatívról szkennelve)

„Étének utolsó pillanatáig a sebesültekért küzdött és imádkozott.
Amikor a légiakna felrobbant, az óvóhely ajtajában állt. Be akart rajta lépni, de már nem tudott. Az ajtóból kiszakadt darab derékon szúrta, és néhány óra múlva meghalt. Ő volt Szebalda nővér, akinek emlékét egy oszlop őrzi az 1945-ös bombatalálat helyén Győrben, a valamikori Szentháromság-kórház udvarán, a Zrínyi utcában. Bár nevét rangos egészségügyi díj viseli, eddig nem volt róla túl sok információnk.”

A Győri Nemzeti Hírlap tudósítása az 1945. március 20-i bombázásról.
Szebalda nővér (a falnál) betegekkel és orvosokkal

„A kórház vezetősége évtizedeken át minden évben megkoszorúzta az emlékoszlopot, a Kisalföld rendszerint be is számolt az eseményről, Szebaldáról azonban mindvégig csak ugyanaz az egy utalás jelent meg: „aki az 1945. március 20-i bombatámadás következtében megsebesült, majd röviddel később elhunyt”.”

A teljes cikk, Pozsgai Kitti szerkesztő / újságíró (Kisalföld) tollából az alábbi képre kattintva olvasható:

A cikk a kisalfold.hu oldalon is olvasható

Képgaléria a Szentháromság kórház nővéreiről, betegeiről és orvosairól.

Kérjük a kedves olvasókat, ha felismernek valakit, jelezzék felénk!

E-mail címek: [email protected] és [email protected]

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

18 − 14 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját