Jokesz Károly kovácsműhelye


Jokesz Károly okl. patkoló és kocsikészítő műhelye a Vasút-sor (a mai Eszperantó utca) 4. sz. alatt volt.

Jokesz Károly szül: Kolontár 1882. jún. 6., meghalt Győr 1948. jún. 30.
Károly fiatalon érkezett testvérével Istvánnal Kolontárról az akkor intenzíven iparosodó Győrbe. Első győri dokumentum melyen Károly neve szerepel, egy 6 hónapos kovács továbbképző tanfolyamról szól, ahol a származása ugyan Kolozsvárnak van beírva de az akkori időkben az adminisztráció bemondás alapján készült, szóval elhallás nagyon gyakori volt. Győri címjegyzékek alapján első alkalommal mint önálló kovács iparos kerül már említésre 1911-ben a Petőfi tér 12-ben.

1909. decemberében Tóth Józseftől veszi át a Nádor beszálló vendéglőben (Palatinus) levő kovácsműhelyt.

Az átvételről a Győri Újság, 1909. 12. 11-i számában jelent meg hírdetés.
A Nádor beszálló vendéglő és a kovácsműhely az 1920-as években (Fotó: Glück József)


Házasságot kötött, Győrszentmártonban 1911 febr. 16-n a győrszentmártoni születésű Nagy Máriával (1888.03.26-1962.08.09)
Első gyermekük – Ferenc 1912. január 28-n – születésekor bejegyzett lakcíme a családnak Győr Petőfi tér 15. volt.

1912. szeptemberében már a Kossuth Lajos utca 87. sz. alatt találjuk a műhelyt.

Győri Hírlap, 1912. 09. 06.


Második gyermekük – Vilma 1913. február 6-n – születésekor már Kossuth u 96-ban laktak.
Harmadik gyermekük – Károly 1914 március 1-n – születéskor ismét egy másik címen Győrnádorvárosban a Zöldfa
(ma Babits Mihály) utca 1. sz alatt laktak. Sajnos ez a gyermek 4 hónapos korában torokgyíkban elhunyt. Családi emlékek szerint az Apa Károly ekkor vonult be katonának de már csak a halott csecsemőt látta távozásakor.

A katonai szolgálat alatt segédek segítségével és a feleség irányításával a munka részben tovább folyt. A feleség Mariska, Hadifogoly kirendeltségen kérvényezett kovács foglalkozású fogoly kihelyezését a munkákhoz. Sajnos erre nem került sor mint azt a képen látható levelezőlapon olvashatjuk.


Majd laktak a Wennes Jenő u. 5, (ma Bartók Béla út – Kisduna áruház) ami családi emlékek alapján kiégett.

Következő címe már a Vasút sor 4. (ez a kovács műhely címe, mai Eszperantó u. eleje), a lakás Soproni út 12 (mai Eszperantó u. 10)

Jokesz Károly kovács- és gépjavító műhelye a Sopron (volt Vasút-sor, ma Eszperantó) utca 4. sz alatt az 1930-as évek elején.
Jokesz Károly bélyegzője
Jokesz Károly által készített kocsi
Jokesz Károly katonákkal és a segédekkel

Károly ipartestületi elöljáróként aktívan részt vett a helyi párt ügyekben. Ezt bizonyítja az újságokban meghirdetett nyilvános előadások egyik előadójaként.” (Zsombori Katalin közlése)

Az egykori Zöldfa vendéglővel együtt 1974-ben lebontották, helyükre épült 1975-76-ban a Széchenyi nyomda, melyet 1977. április 29-én avattak fel.

A képekért és Jokesz Károly élettörténetéért köszönet Zsombori Katalinnak (https://www.facebook.com/profile.php?id=100034752143339 )

Címkék:

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

20 − öt =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját