Győr-Nádorváros és Adyváros légi-fotókon


Győr-Nádorváros és Adyváros légi fotókon

1988. december 17-én a Győri Tervező Vállalat légi-fotókat készített városunkról. Most Nádorváros és Adyváros légi fotóit mutatjuk be.

Nádorváros ősi neve Puszta Majorok (Allodia Ante portám Albensem) volt. Mai nevét a város közgyűlése 1848. június 13-án adta, az akkor Győrött járt István nádor tiszteletére.
Eredetileg az egész Újlak utca Nádorvároshoz tartozott és csak 1907-ben csatolták a vasútvonaltól északra eső részét Belvároshoz.

Az Újlak utca és környéke

A Mészáros Lőrinc utca: 
A
város közgyűlése 1948-ban nevezte el. Az út névadója, Mészáros Lőrinc (népies nevén Nagybotú) az 1514. évi Dózsa vezette parasztháború legkiemelkedőbb alvezére volt.

A Mészáros Lőrinc utca és környéke

A Mészáros Lőrinc utca, Mester utca és a Szabolcska (Munkásőr) utca

A Mester utca és környéke:
Mester utca: A
város tanácsa 1958-ban nevezte el Mester utcának. 

Sport utca: Beépítése előtt több vállalatnak sporttelepe volt itt, innen az elnevezése.

Mester utca és környéke

A Bartók Béla út és környéke:

A város közgyűlése 1948-ban nevezte el Bartók Béláról (1881—1945). A Kálvária utcával és a Babits Mihály utcával (Zöldfa utca) együtt Nádorváros egyik legrégebben beépített területe, a Veszprém felé irányuló forgalom útvonala. Az 1831. június 28-i utcanév-rendezéskor a város tanácsa az akkori Hosszú utcát, mint régi utcanevet tünteti fel. 1915-ben a nevét megváltoztatják és .a közgyűlés a város volt polgármesteréről, Wennesz Jenőről nevezi el. A Bach korszakban Lange Gasse  volt a neve.

A Bartók Béla út és környéke

A Bartók Béla út és környéke (déli rész)

A Somogyi Béla utca és környéke

 Az Álmos utca és környéke:

Álmos utca: Eredetileg csak a jobb oldalából, az apró kertes családi házakból, és a mai Bartók Béla út sarkán levő emeletes házból állott. A bal oldalán húzódott az egykori Back malom. Nevét Álmos vezérről kapta, 1933-ban. 

Corvin utca: Nevét 1908-ban kapta. A Corvin szó, Mátyás király nevéhez fűződik. Az utca az első világháború után kezdett kialakulni, ma már teljesen beépült.

Malom liget: A park területe valamikor a Back malomhoz tartozott.

Álmos utca és környéke

A Hermann Ottó utca és környéke:

Hermann Ottó utca: Első neve Fecske utca volt. Mai nevét 1948-ban  kapta. Herman Ottó (1835—1914) kiváló természettudós, néprajzkutató.

Lehel utca:  A város kisgyűlése 1933-ban nevezte el az utcát Lehelről, a kalandozó magyarok egyik vezéréről.

 Verseny utca: A századfordulón kialakult utcát 1908-ban nevezték el Verseny utcának.

A Vásárcsarnok és környéke

A Vezér utca és környéke:

Vezér utca:  A város tanácsa 1953-ban nevezte el az akkor még névtelen, 303 méter hosszú utcát Vezér utcának.

Téglavető utca:  A város tanácsa 1953-ban nevezte el Téglavető utcának, a közelében volt Körkemence utcában működött téglaégető kemencékről.

Szabolcska utca: A város tanácsa 1953-ban nevezte el Szabolcska Mihályról.

Vezér utca és környéke

Fehérvári út és környéke

Fehérvári út: A Fehérvári út középkori eredetű, már akkor is kezdete volt a Fehérvári országútnak.

Körkemence utca: Eredetileg Pásztorház út, majd a két oldalán levő téglaégető kemencéktől a Körkemence utca nevet kapta.

A Grábgyár és környéke

Jancsifalu

Schima Bandi utca: Nádorváros északkeleti fekvésű utcája. Az Urbantsok utcából nyílik, és az Ipar utcáig terjed. Hossza 130 m, szélessége 5 m, burkolata föld. Nevét 1965-ben kapta.  Schima Bandi (1882—1959) az utca névadója Győr neves iparművésze volt.

Zombor utca:  A Fehérvári út nádorvárosi részének balról nyíló első utcája, amely a Schima Bandi utcáig terjed. Előkertes családi házak jellemzik. Hossza 313 m, burkolata föld.  A város polgármestere 1934-ben nevezte el Zombor utcának.

Otthon utca: Hosszúsága 342 m, burkolata föld.  Az Otthon utca nevet eredeti névként kapta.

Katona József utca: Az első neve Szent István utca volt. Amikor 1937-ben a város közgyűlése a belvárosi volt Vilmos császár utat Szent István útnak nevezte el, az utca a Kassai út nevet kapta. 1948-tól kezdve Katona József nevét viseli.

 Urbantsok utca:
A város tanácsa 1951-ben nevezte el az utcát.  Urbantsok Tibor, a győri vagongyár építésze, 1945-ben mártírhalált halt.
A jancsifalui lakótelep legészakibb fekvésű utcája volt, a vagongyáriak lakótelepe.

Jancsifalu

A FISz (Fehérvári u. – Ipar u. – Szigethy Attila u.) csomópont és környéke

Kacagány utca: A város tanácsa 1953-ban nevezte el Kacagány utcának.

Ipar út: A város tanácsa 1951-ben nevezte el Ipar utcának.

Szövő utca: Nevét 1951-ben kapta.

A FIF csomópont és környéke

„A Városi Tanács végrehajtó bizottsági  ülésén határozatot hozott a dél-nádorvárosi lakótelep elnevezésére: Ady Endre lakótelep” (Kisalföld, 1969. 02. 07.)

A Szigethy Attila (Felszabadulás) út környéke

Szigethy Attila (Felszabadulás) út: Eredetét tekintve több utcáiból tevődik össze. Általában két részre oszthatjuk: a Szent Imre (Vörös Hadsereg ) úttól keletre és nyugatra eső részekre. A keleti résznek, vagy legalább is egy szakaszának, eredetileg Pásztorház út, majd a két oldalán levő téglaégető kemencéktől a Körkemence utca nevet kapta.  1948-ban a nevét Molotov utcára változtatták.
A nyugatra lévő szakasznak jelentős részén valamikor a Sánci dűlő húzódott. Itt alakult ki a Szentháromság utca. Nevét az 1895-ben épült Szentháromság kórháztól  nyerte. A város közgyűlése — 1948-ban — az akkori Szentháromság utcát, 1961-ben pedig az akkori Molotov utcát is Felszabadulás útjának nevezte el felszabadulásunk emlékére. (Arrabona – Múzeumi közlemények 10. (Győr, 1968) – Tomaj F.: Győr utcái és terei)

A Török István út és környéke

A Barátság park és környéke

A Kuopió park és környéke

A Szigethy A. út és környéke

Felhasznált irodalom:  Tomaj Ferenc: Győr utcái és terei

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenegy − hét =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját