Győr, Lenin út – Felszabadulás út – Sallai út jelzőlámpás forgalmi csomópont kialakítása


A Győr, Lenin út – Felszabadulás út – Sallai út (mai nevén Baross út – Szigethy Attila út – Nagy Imre út) jelzőlámpás forgalmi csomópontot 1976-ban Csejtei György és Kovács Tamás tervezte.

„Adyváros elkészültével, Kunváros (Marcalváros)  építésének megkezdése előtt, szinte a 24. órában indult el Győr-Nádorváros közlekedésének, közlekedési létesítményeinek fejlesztése. A kirívóan balesetveszélyes, elégtelen kapacitású csomópontok felszámolása a Felszabadulás (Szigethy Attila) úton, a Fehérvári úti és a Lenin (Baross) úti csomópontok korszerűsítésével kezdődött meg. A Lenin (Baross) út – Sallai (Nagy Imre) út útvonal a 82-83. számú főutak jelenlegi közös bevezető szakasza, a Felszabadulás útja tervezett városi főforgalmi út. A baleseti statisztika adatai szerint a csomópont átépítése nem tűr halasztást.”

A csomópont 1975-ben (kép: fentrol.hu)

 

A Felszabadulás út 1972 körül

A Felszabadulás út kiszélesítése, 1979

„Minden irányból – minden irányba lehetséges mozgásokhoz külön felállósáv áll rendelkezésre. A kerékpárosok azonban a Lenin (Baross) , illetve Sallai (Nagy Imre) utat csak keresztezhetik, mert a KPM Győri Közúti Igazgatóság határozata értelmében a csomópont átadása után az említett útvonalon nem közlekedhetnek. A jelzőlámparendszer kiviteli terveit a VILATI készítette el. A csomópont építése 1977 tavaszán kisajátítással, az érintett közművek rekonstrukciójával, valamint a kerítések átalakításával kezdődött meg. Az előkertek kisajátítása kisebb – érzelmi oldalról érthető – feszültséget okozott. Az új jelzőlámpás csomópontot 1979 elején adták át a forgalomnak.”

Az új jelzőlámpás csomópont tervrajza

Forrás: A Győri Tervező Vállalat Tájékoztatója, 1978/1

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

9 + három =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját