Gyermekkonyha és Cukrászüzem


1965. október 6-án adták át rendeltetésének a győri Központi Gyermekkonyhát és a Vendéglátóipari Vállalat cukrászüzemét.

1963 őszén kezdték meg az 1500 adagos gyemekkonyha és a cukrászüzem építését a Bacsó Béla (ma Tihanyi Árpád) út 6. szám alatt.

A részben emeletes, alápincézett élelmiszeripari üzem építésze Pilt Rudolf, statikusa Mészáros Etelka, a gépészek Pekker Ernő, Szekeres Sándor és Szabó László voltak.

A konyha és cukrászüzem látképe 1965-ben. (Kép: Győr Sopronmegyei Tanácsi tervező Vállalat)

A régi gyermekkonyha a Bartók Béla úton.

A régi gyermekkonyha, később Nyugatmagyarországi Vendéglátó Vállalat telepe a Bartók Béla út – Hunyady utca sarkon.

„Kétezer általános iskolai tanuló napközi étkeztetéséről gondoskodik naponta Győrött a központi gyermekkonyha, mintegy 600 tanulóval többről, mint a múlt tanévben. A tanulók hetente négyszer kapnak húst, kétszer süteményt és gyümölcsöt, s majdnem naponta zöldfözeléket. A konyhában 29 főnyi személyzet gondoskodik a diákok ebédjéről.” (Kisalföld, 1964. 09. 13.)

A cukrászüzem a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca és a Czuczor Gergely utca sarkán álló ház udvarában üzemelt.

„Új gyermekkonyha és cukrászüzem épül Győrött

Még tavaly ősszel megkezdődött az építkezés Győrött az Eszperantó utca és a Bacsó Béla utca sarkán. Az új központi gyermekkonyha és a Vendéglátóipari Vállalat cukrászüzame kapott helyet. Az alapozással már elkészültek, és hamarosan tovább folytatódik a munka.

A gyermekkonyha felújítása és bővítése, valamint korszerűsítése amúgy is égetően fontos tennivaló; mivel naponta majdnem kétezer győri napközist látnak el a mostani kicsi, a követelményeknek nem megfelelő konyháról. A Vendéglátóipari Vállalat központi cukrászüzeme szintén nem a város közepére való, ínycsiklandozó illataival együtt.
Az öt és fél millió forintos költséggel épülő konyha és cukrászüzemet az ősz elején adják át rendeltetésének.
(Kisalföld, 1964. 01. 29.)

A határidőt nem sikerült tartani. Az élelmiszeripari egységet 1965. október 6-án adták át.

„Átadásra készen áll …” (Kisalföld, 1965. 07. 30.)

A gyermekkonyhát 1965. október 6-án adták át:

„Tegnap délután Győrött, a Bacsó Béla utcában Módos Dezsőné, a Győr városi Tanács végrehajtó bizottságának elnökhelyettese adta át rendeltetésének a megye legszebb, legmodernebb gyermekkonyháját. Elismerően szólt a tervezőkről, az építőkről s mindazokról, akik lehetővé tették a központi gyermekkonyha létrehozását.
Köszönetet mondott a konyha dolgozóinak, hogy a költözködés ideje alatt is csaknem kétezer gyermek étkezését biztosították.
Az épület külseje szép, belseje tágas, világos. Az előkészítő, a raktárak, a modern gépekkel felszerelt konyha és cukrászüzem örömére szolgál a személyzetnek. Hogy milyen érzés az új konyhában dolgozni, azt ők tudják a legjobban, mert éveken át helyszűkében voltak.
Az avatás előtt a konyha harminchárom dolgozója nagy örömmel fogadta a napközis úttörőket, a Bartók Béla Általános Iskola Kamarakórusát. A gyerekek virággal és népdalokkal köszöntötték a szakácsnőket és segítőtársaikat.
A gyermekkonyha felépítése és berendezése csaknem nyolcmillió forintba került.
Az ételszállítás termoszokban délelőtt 11 órakor kezdődik, s ebédidőre minden napköziotthonba megérkezik.”
(Kisalföld, 1965. 10. 07.)

Úttörők az átadáson. (Kisalföld, 1965. 10. 07.)
1965. október 14. Zuk kisteherautókkal szállítják ki az elkészült ebédet a napközis diákoknak az új Központi Gyermekkonyhából. A konyha, amely a Megyei Tervező Iroda tervei alapján épült, naponta 2300 adag ebédet, tízórait és uzsonnát készít a város 17 általános iskolájának napközis tanulói számára. (Fotó: Hadas János / Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum / Azonosító: MTI-FOTO-F_HAD19651014019)
A konyha és cukrászüzem látképe 1973-ban. (Kép: fentrol.hu / 1973_0108_5035)

A Cukrászüzemben 1965. november 4-én indult meg a munka.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenhat + 15 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját