Foglalkoztató Iskola és Nevelőotthon Győrött


1977. március 7-én kezdte meg működését a győri Foglalkoztató Iskola és Nevelőotthon (ma Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium) a Gőcze Géza (Bárczi Gusztáv) u. 2. szám alatt.

A Győr-Sopron megyei Tanács a gyógypedagógiai oktatást súlyosan gátló férőhelyhiány csökkentése miatt 14 millió forintért megvásárolta a Mélyépítő Vállalat 1967-69-ben épült egykori munkásszállását (később, 1973-ig laktanya is volt), amelyet 200 személyes bentlakásos gyógypedagógiai intézetté alakítottak át. Eredetileg 1976. szeptember 1-én nyílt volna meg az iskola, de végül csak 1977. március 7-én kezdhették meg a foglalkozásokat az intézményben.

A helyszínrajz:

A helyszínrajz
A Gőcze Géza utcai épület 1976-ban (Kép: fentrol.hu)

Az intézmény 3 óvodai és 4 iskolai csoportban 53 tanulóval kezdte meg működését. 1977. szeptember 1-i tanévkezdéstől már 20 fő óvodás, 147 fő iskolás járt az iskolába. A gyereklétszámból 33 fő volt állami gondozott.

A Foglalkoztató iskola a ’80-as évek vége felé

Az életre- munkára nevelést segítette 1988-tól a Cirkeli utcai tagintézet.

Épül a Cirkeli utcai épület (Kisalföld, 1987. 10. 31.)

1988. szeptember 21-én adták át a győri Foglalkoztató Iskola és Nevelőotthon új épületszárnyát a Cirkeli úton, mely 2000. szeptemberéig működött az intézmény keretein belül.

Kisalföld, 1988. 09. 22.

1991. októberétől Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium néven működik az intézmény.

A Foglalkoztató Iskola és Nevelőotthon játszótere
A Bárczi Gusztáv iskola 1992-ben (Fotó: Nagy István)

Felhasznált irodalom: Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény és Gyermekotthon Győr, 1977-2002

A dokumentumokért köszönet Győr Város Levéltár – Műszaki Levéltárának

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

15 − 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját