A Zrinyi utcai városi bérház


1925. június 3-án kezdte el Hlatky Schlichter Lajos és Fia cég építeni a Zrinyi utca 6. szám alatt a városi bérházat.

1925. márciusában Győr szabad királyi város tanácsa a Zrínyi utcában építendő városi bérház építésére tervpályázatot hirdetett. A pályázók csak győriek lehettek. A kitűzőtt határidőig a város tanácsához összesen 28 építészeti terv érkezett.

A Győri Hírlap 1925. április 10-i számából:

„Az első díjas pályaterv szerint építik meg a Zrinyi uccai bérházat

A mérnöki hivatal az első díjjal kitüntetett „Vaskapu” jeligés tervet, Réthy József építőmester munkáját ajánlotta, de a terven több, kisebb jelentőségű módosítást kívánt melyeket a praktikusság követel meg.”

A Zrinyi utca 6. sz., a hármas városi bérház. (Magyar Építőművészet, 1925. 1-3. sz.)

1925. május 2-án írták ki a pályázatot a Zrinyi utcai hármas városi bérház építésére, melyet Hlatky Schlichter Lajos és Fia cég nyert el. A cég 4,253,174.000 koronás, illetőleg kistéglából
építve 4,035,000000 koronás ajálatot tett a három ház épitésére.

„A csákány tegnap reggel hét óra tájban belehasitott a Zrinyi utcai anyaföldbe, hogy utat vágjon a városi három új bérház fundamentumának. Az a munkás, aki ezt Isten nevében cselekedte, tizennyolc győri családnak és két győri művésznek a lelki megnyugvására csinálta meg a produktiv munkának első mozzanatát. Az a csákányzuhogás ma elhallatszik a várakozók szívéig, akik évek óta nagy önmegtagadással várják azt a pillanatot, amelyik a nélkülözésektől megszabadítja őket. A csákányrecsegés beszél arról is, hogy Győr város vezetősége ismét egy lépéssel előbbre jutott a szorongató helyzetből kifelé, a konszolidáció útjára. Az épülő három városi bérház már olyan menedéke lesz a rendes lakás után áhitozóknak, amelyben emberhez, polgárhoz méltó életet lehet élni. Ma már munkások sűrögnek-forognak a vörösökör telkén, kocsik hordják az anyagot a kitűnő makadám úton, amelyet most építettek újjá.” (Győri Hírlap, 1925. 06. 04.)

Július elején sztrájkba léptek a város Zrínyi utcai bérházát építő Schlichter-cég munkásai, akik magasabb órabért szerettek volna elérni.

Még tartott a sztrájk, amikor kiutalták a lakásokat 160 pályázó közül tizennyolcnak:

A lakáshoz jutók névsora (Dunántúli Hírlap, 1925. 07. 09.)

„Bokrétaünnep

A Zrinyi utcai három városi bérház építése erős tempóban halad előre. — A három ház építése igen érdekes: az épületeket nem veszik körül állások. Belülről építik őket. Tegnap délután az utcai front I. számú házán befejezték a külső falazást és elérkeztek a második emelet utolsó téglasoráig. A fal ormára kitűzték a bokrétát, a nagy zöld gallyat, s a munkásság, ősi szokás szerint, örömriadallal üdvözölte ezt a pillanatot. (Győri Hírlap, 1925. 07. 31.)

„Nagy virágfüzérrel szegett tábla hirdeti ottan a következőket:

A Győri Hírlap 1925. 08. 02-i számából

„Délután öt órakor odaérkeztek a város vezetősége részéről Szauter Ferenc dr. h. polgármester, Erdélyi Iván, az építés ügyeinek tanácsosa, Welsz Aladár dr. tb. főügyész Leitner Vince város építész. Az épitővállalat részéről Schlichter Lajos épitész, Hakker Emil mérnök, műszaki vezető, Urbantsok Tibor, a cég építésvezetője.
Az épület körül gyülekezett a munkások mintegy 200 főből álló serege s a környékből
összesereglett közönség.
(Győri Hírlap 1925. 08. 02.)

A Zrinyi utca 6. sz., a hármas városi bérház 1925-ben (Magyar Építőművészet, 1925. 1-3. sz.)

Eredetileg 1925. novemberére kellett volna átadni a bérházat, de a Győri Hírlap 1925. 12. 01-i cikke szerint csak 1926 május elsejére várható az átadás.

„A Zrinyi-utcai hármas bérház majdnem teljesen készen van. Nincsen más hátra, mint az ajtószárnyak, fedődeszkázatok, parketta, konyha és fürdőszobaberendezések, festés, mázolás, amelyek tavaszi munkák. Az átadás május elsejére várható.”

A Zrinyi utca 6. 1985-ben

A Zrinyi utca 6. 1990 körül

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

3 × 4 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját