A Szent László gyógyszertár


1932. július 30-án nyílt meg Győr 12-ik patikája, a Szent László gyógyszertár Steiner János vezetésével.

A város törvényhatósági bizottsága, 1930. évi junjus 5-én tartott kisgyűlésén a 12-ik gyógyszertár felállításáról döntött.

A népjóléti minisztérium 1932. április 6-án értesítette a várost, hogy engedélyezi a gyógyszertár felállítását, a helyét Győrszabadhegyen jelölte ki. A felállítás jogát Steiner János Vilmos okl. gyógyszerészmester, budapesti lakosnak adományozta a miniszter.

1932. július 30-án, a hivatalos vizsgálat után, Szent László néven nyílt meg a gyógyszertár a Városranézőszer (1947 óta József Attila út) 50. sz. alatt.

Steiner úr nem találta meg számítását Szabadhegyen. Alig négy hónap működés után már azzal kérelemmel fordult a városhoz, hogy gyógyszertárát a Wennes Jenő út és a Körkemence utca keresztezéséhez helyezhesse át. Kérelmét azzal indokolta, hogy a szabadhegyi forgalomból nem tudja biztosítani a megélhetését. Ekkor még elutasították a kérelmet, de 1933. március 8-án már megkapta az engedélyt a patika áthelyezésére a Wennes Jenő (1948 óta Bartók Béla) út 58. sz. alá.

A Szent László gyógyszertár a Bartók Béla út. 58. sz. alatt 1963-ban (Fotó: Dávid Lajos /
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum – leltári szám/regisztrációs szám
XJM.F.5752)

Az 1947-es győri címtár szerint Molnár Miklós viszi a gyógyszertárat. 1949-ben államosították, és az 5/12-es nevet kapta a patika.

74-es számmal jelölve a patika (Győr várostérkép 1964. részlet)

1970-re megépült a Liezen-Mayer utcai rendelőintézet mellett a Kazay Endre gyógyszertár, amit 1970. szeptember 23-án adtak át. Ezzel egy időben bezárt a Bartók Béla úti patika, melyet 1971-ben négykörzetes orvosi rendelővé alakítottak át, majd az épületet 1975-ben lebontották, helyére 105 lakásos panelház épült.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

11 − tíz =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját