A győri „KERI”


1975. szeptember 1-én avatták fel Győrött a Nagy István (ma Földes Gábor) utca 34.-36. sz alatt a  Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Intézetet, a „KERI”-t.

Az iskola az 1954/55-ös tanévben kezdte meg működését más intézmények épületeiben. A ’70-es évek elején határozat született egy új kereskedelmi iskola építéséről, mely 1975-re megvalósult.

„Győrött, Adyvárosban új kereskedelmi egységek, a Belvárosban önkiszolgáló étterem, a Gorkij utcai lakótelepen, a Kun Béla (Marcal) városban szintén új boltok, éttermek és cukrászdák létesülnek. A lakosság gyorsan és kényelmesen akar vásárolni. Ezért kell megfelelő számú tanulót felkészíteni a kereskedelmi feladatra.” – írja Imre Béla a Kisalföld napilap 1974. 11. 26-i számában , majd így folytatja – „Dr. Szabó János a győri Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző iskola igazgatója beszél az iskola feladatairól és gondjairól:

-A kereskedelmi szakemberképzés korszerűsítést igényel, amit a szakmai követelmények mellett pedagógiai okok is sürgetnek. Győrött jelenleg egy iskolában 13 kereskedelmi és 4 vendéglátóipari szakmában képezünk szakmunkásokat. 1120 szakmunkás-tanuló 39 tanulócsoportban tanul. Mintegy 65 százalékuk bejáró. Tanítás csak délután háromnegyed kettőtől este fél hét óráig lehetséges. A vonatok indulása ugyanis az ipari üzemek műszakváltásához igazodik, ezért tanulóink egy részét az utolsó óráról el kell engedni. Ellenkező esetben éjfél előtt nem érnének haza.

-A gondok egyedüli megoldását iskolánk felépítése jelenti. Sajnos az építkezés hosszú ideje húzódik. Először a Domb utcában tervezték, majd végül az illetékesek Adyváros mellett döntöttek. Az első határidő az iskola átadására 1974. október 31-e volt, mely később december 31-re, majd 1975. április 3-ra módosult.” Végül 1975. szeptember 1-én avatták fel az új kereskedelmi iskolát.

A keri építése (Kisalföld, 1974. 11. 26.)

A Kisalföld napilap így tudósított a KERI avatásáról:

„Tanévnyitás, Iskolaavatás

Ünnepség az Adyvárosban

Kettős ünnepség volt tegnap délelőtt Győrött az Adyvárosban. Már az új otthonukban tartották az idei tanévnyitó ünnepséget a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában.

Az iskolaavató és évnyitó ünnepségen többek közt megjelent Tardos Béláné a Belkereskedelmi Minisztérium oktatási főosztályának vezetője, Szaló Lajos a megyei tanács elnökhelyettese és Tóth Lajos az MSZMP megyei bizottságának osztályvezetője.”

Tardos Béláné átvágja a szalagot. (Kisalföld, 1975. 09. 02.)

Képek az új Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskoláról még kerítés nélkül:

A keri nyugat felől
A keri észak felől
A keri dél-kelet felől
A keri dél felől

A következő fotók 1980 körül készültek a már körülkerített iskoláról:

Az udvar
Szakácsgyakorlatona felszolgálótanulók / Jól berendezett, kényelmes klub a szakmunkásképző iskolában (Ifju Kommunista 1975-12-01)

1998. szeptember 1-től Pálffy Miklós Kereskedelmi Középiskola, 2007. július 1-től Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola,  2016.09.01-től Győri Szolgáltatási SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája néven működik az intézmény

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

4 hozzászólás

Szólj hozzá!

húsz + 13 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját