A Graboplast ABC


1974. június 13-án nyílt meg Győrött, a Fehérvári úton a Graboplast ABC.

„Tegnap délelőtt ünnepélyes keretek között nyitották meg azt az ABC áruházat Győrben, a Fehérvári úton, amely a Graboplast Pamutszövő és Műbőrgyár kezdeményezésére, a Győri Élelmiszer-kiskereskedelmi Vállalat és a győri kerületi hivatal közös erőfeszítése nyomán létesült. Árpási István, az ÉKV igazgatója nyitotta meg a 300 négyzetméter alapterületű üzletet Jankovits Istvánnak, a Győr városi pártbizottság első titkárának és Villám Ferencnek, a KPVDSZ megyei titkárának jelenlétében.

A megnyitásra várva (Kisalföld, 1974. 06. 14)

Mint a vállalat igazgatója elmondta a több, mint 3,5 millió forint költséggel létesített üzlet nem csak a műbőrgyári dolgozók, hanem a jancsifalui lakosság minden eddiginél magasabb színvonalú kereskedelmi ellátását nyújtja. A Graboplast ABC-ben a teljes élelmiszer választék – kínálat mellett külön zöldség-gyümölcs részt alakítottak ki, valamint a tőkehús árusítását is a legkorszerűbb körülmények között valósították meg. Mindezek mellett a vegyi árucsoport, kozmetikai cikkek és röviköt-áruk forgalmazását is vállalta Győr-Jancsifalu első korszerű üzlete.

A Graboplast ABC eladótere

Újszerű vállalkozás, hogy Győr-Sopron megyében elsőként megvalósították a kenyér önkiszolgáló formában történő árusítását. Ugyancsak figyelemre méltó eredmény, hogy ez az első üzlet a megyében, ahol a kereskedelmi tanulók számára külön oktató-helyiséget rendeztek be. A Graboplast ABC jelenlegi lehetőségeikhez mérten a lehető legkorszerűbben felszerelt: berendezésének értéke eléri a kétmillió forintot. Reggel fél 6 órától este 7 óráig tart nyitva, s így a műbőrgyári dolgozók igényeit is szolgálja. Az üzlet kínálja azt a lehetőséget is, hogy a munkakezdés előtt leadott árurendelést a munka végeztéig összeállítja. Így az ABC-ben vásároló dolgozók, munkásasszonyok időt takaríthatnak meg. A Győri Élelmiszer-kiskereskedelmi Vállalat vezetői a megnyitás alkalmával ígérték, hogy a jancsifalui üzletet nem csak nyitáskor, hanem végig, működése során belvárosi színvonalú választékkal látják el, igazodva a munkáslakta kerületek ellátására vonatkozó párthatározathoz.” (Kisalföld, 1974. 06. 14.)

Az ABC a gyár felől, ’80-as évek

 

Az ABC 1990 körül

 

A privatizáció után külföldi kézbe került

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

2 × öt =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját