Nagygyűlés az ETO-pályán, 1959.


1959. augusztus 20-án, a magyar Alkotmány 10. születésnapján a Hazafias Népfront nagygyűlést rendezett a Vasas ETO sporttelepén.

A nagygyűlésre csaknem százezren sereglettek össze Győr-Sopron megye városaiból és falvaiból, s a környező megyékből: Komáromból, Veszprémből és Vasból. Harminchét különvonat szállította az országrész ipari munkásait, termelőszövetkezeti és egyéni parasztjait. Az országutakon hosszú sorban érkeztek autóbuszokon, tehergépkocsikon is.

„Győrött reggel 6 órakor zenés ébresztő köszöntötte a város lakosságát és a gyűlésre érkezett vendégeket. Már a reggeli órákban megkezdődött a nemzetiszínű és vörös zászlókkal, a munkás-paraszt szövetséget, alkotmányunkat éltető jelszavakkal a részvevők felvonulása a sportpályára. Tíz óra előtt néhány perccel nagy taps és éljenzés jelezte, hogy megérkeztek a gyűlés előadói: Dobi István, a Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke és Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára. Kíséretükben érkezett Biszku Béla belügyminiszter és Fock Jenő, az MSZMP Központi Bizottságának titkára — a Politikai Bizottság tagjai — Sándor József és Szirmai István, az MSZMP Központi Bizottságának osztályvezetői, Nagy Józsefné könnyűipari miniszter, Szatmári Nagy Imre a Hazafias Népfront Országos Tanácsának titkára.” (Népszabadság, 1959. 08. 22.)

Korabeli filmhíradó az eseményről > https://filmhiradokonline.hu/player.php?id=15106

A Munkásőrség felkészült a tömeg fogadására. (Fotó: id. Dömösi Imre)
Vidáman telik az idő (Fotó: id. Dömösi Imre)
Lányok a gyepen (Fotó: id. Dömösi Imre)
Várakozás (Fotó: id. Dömösi Imre)
A beszédek hallgatása. A tribünön, többek közt Dobi István és Kádár János.

A fotókért köszönet Dömösi Imrének.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

A győri Puli

Az 1000.

Szólj hozzá!

három × öt =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját