A győri Oxigéngyár


Az Oxigén- és Dissousgázgyár Vállalat 4. számú győri telepe 1964. augusztus 18-án megkezdte az üzemszerű termelést.

„A német (NDK) és magyar szakemberek közös munkájának eredményeként másfél hónappal a határidő előtt adták át rendeltetésének az új gyárat, aminek építése és gépi felszerelése negyvenmillió forintba került. Az első szállítmány még az indulás napján elhagyta az üzemet. A győri 4. számú telep egész Dunántúlt ellátja oxigénnel, ami eddig sokszor hiánycikk volt. A budapesti üzem csak akadozva tudta biztosítani az oxigénellátást. Az új győri telep kapacitása gépegységenként és óránként 250 köbméter oxigén. Egyelőre csak egy gépegység dolgozik. Ha mindegyiket üzembe helyezik, akkor a napi termelés tíz-tizenkétezer köbméter lesz. Érdekesség hogy nemcsak oxigént, hanem nitrogént is készíthetnek a győri telepen. Egyelőre ez nem szükséges, mert a budapesti üzem termelése elegendő. Az új telep üzembe helyezése után tegnap reggel hat órakor leállt a régi győri oxigéngyár. A gépek egy részét megjavítják, néhányat selejteznek. Egy töltőgépet – az ország legrégibb töltőgépét -, mint ipari műemléket múzeumba viszik.”  (Kisalföld, 1964. 08. 20.)

Az Oxigéngyár 1964-ben ( Fotó: Kulcsár László)

 

Győr, 1977. január 24. A győri Oxigén- és Dissougázgyár ebben az évben 4 millió köbméter oxigént és 800 ezer köbméter nitrogént állít elő. A győri vállalat a dunántúli és a fővárosi üzemeket látja el gázzal. (MTI Fotó: Matusz Károly)

Az MTI fotó forrása

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

A győri Puli

Az 1000.

Szólj hozzá!

9 − kettő =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját