Zalka Natalja Győrben


1966-ban Zalka Máté leánya, Natalja Zalka a győri Zalka Máté (ma Kölcsey Ferenc) Általános Iskola meghívására másfél napot Győrben töltött.

1966. április 24-én kisdobosokat és úttörőket avatott a Városháza előtt.

„Úttörők meneteltek hosszú sorokban, végig a Lenin-hídon, a Győr városi tanácsháza elé. Vasárnap délután volt, szép napsütéses idő. Sok néző.
A csapat megállt a városi tanácsháza előtt. Megkezdődött a győri Zalka Máté Általános Iskola életében a nagy esemény: az útitörőavatás az iskola névadójának, Zalka Máté leányának jelenlétében.
Kürtjel. Megérkezett Natalja Zalka, úttörők kíséretében. Fellépett a dobogóra, meghallgatta, a szavalatokat. Bejczy Gyula igazgató kö­szöntését, és kedves szavakkal válaszolt. Csendben figyelt a sok gyerek a vendég szavára.

Vezényszó. Meghajlik az iskola zászlaja, a kisdobosok ígérettétele, majd az úttörők fogadalm a következik. Natalja Zalka lelép az emelvényről, felköti a kék és a piros nyakkendőket, megsimogatja a gyerekek fejét. Aztán feltűzi hat úttörőnek a „kiváló úttörő” jelvényt.

Az ünnepség után Bejczy Gyula igazgatóval és a tanári kar egy részével sétát tettek a városban.

„Tegnap az úttörőavatás után megmutatták nekem a vá­rost. Nagyon tetszik. Modern is, régies is. A csónakházak üdülőváros jelleget adnak Győrnek. Szép és érdekes a folyók találkozása. Boldog vagyok, hogy megismerkedhettem Győrrel, örülök, hogy meglátogathattam az édesapámról elnevezett iskolát. Sohasem felejtem el az itt töltött napokat.”

Séta a városban. Középen Bejczy Gyula igazgató, jobbján Natalja Zalka, balján Horváth Ferenc ig. helyettes. (A kép Steingart Imre tulajdona)

A fenti fotó az Árpád út – Aradi vértanúk útja kereszteződésében készült. Háttérben a Városháza.

Másnap ellátogatott az iskolába is.

„Vasárnap a gyerekek jöttek el hozzá, hétfőn ő ment a gyerekekhez. Ünnepi díszben várta őt a Zalka Máté Iskola. Natalja Zalkát minden érdekelte, mindent szeretett volna látni. Benézett az osztályokba, ellátogatott a napközisekhez, még az óvodába is. Elgyönyörködött a barátságos, napfényes, virágdíszes úttörőszobában, és a csapátnaplóba ezt írta: „Sok boldogságot kívánok a Zalka Máté Iskola úttörőinek és sikert a tanulásban.”
Mosolygó arcok, csillogó gyerekszemek sorfala között járt. Mindenki a szeretétébe fogadta a kedves, vidám aszszonyt: a gyerekek, a pedagógusok, a vendégek. Módos Dezsőné Győr Város Tanácsa nevében a „Győr” című könyvet ajándékozta neki, azúttörők az iskola életét bemutató fényképalbumot.”
(Kisalföld, 1966. 04. 26.)

„Natalja Zalka az úttörőkkel” (Kisalföld, 1966. 04. 26.)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

15 − 6 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját