Vagonlakók 1920-ban


A nagy háború után a trianoni béke is exodust indított el. Az új Csehszlovákiából, valamint Romániából érkeztek a legtöbben Győrbe. Helyhiány miatt a menekülteket vagonokban tudták elszállásolni.

Horváthné Papp Katalin családkutatásának eredményeként előkerült fotón a Felvidékről menekült Papp – család látható Győrben a vagonlakásuk előtt.

„Kitelepítés után a győri állomáson.”

Katalin így ír a Családom története c. könyvében:

„Nagyapám Papp Sándor Garamkovácsiban (ma Kozárovce -Lévai járás) volt igazgató-tanító. 1920-ban a Trianoni békeszerződés után nem írta alá a csehszlovák állampolgárságot és magyarnak vallotta magát. Megtorlásként 24 óra alatt kitelepítették őket Magyarországra.

Hét gyerekkel, néhány szükséges holmival gyalog indultak az állomásra. Útközben a falu lakói könnyes szemmel búcsúztatták az igazgató-tanítójukat. Ki ennivalóval, ki gyümölccsel segítette őket. Mivel a legnagyobb fiúk Sándor Léván járt gimnáziumba, ott kapta a hírt a kitelepítésről, ezért a családot a vasútállomáson érte utol. Vagonba rakták őket és Győrbe utaztatták a családot. A vasútállomáson a vagonban laktak tavasztól őszig.

A vasutasok hoztak nekik ágyakat, főzőberendezést, krumplit, zsírt. Ősszel kiutaltak nekik egy társbérleti lakást a Liszt Ferenc (akkor Megyeház) utcában a Megyeháza mellett. Már első éjszaka megjelentek a rendőrök és elvitték a nagyapámat tévedésből, mert összetévesztették a társbérlővel, akit köröztek. Ez aztán tisztázódott és hazajöhetett Nagyapánk.

Nagyapám állást kap.

A győri gyárvárosi iskolában próbált tanítani, de később kitették az állásából. Ezután tanult, és számviteli végzettséget szerzett. A Városházára ment dolgozni, majd nagy szorgalmával a „Tanácsosi” rangig vitte. Később a Dugonics utcában laktak, itt egy házat béreltek. Majd elköltöztek a Szent Imre úti volt „Hubertus” vendéglő közelébe egy családi házba. Később Révfaluban kiutaltak nekik egy szép 150 négyzetméteres emeleti lakást, üveges verandával.”

Köszönet Horváthné Papp Katalinnak és Jungi Alexandrának.

Címkék:

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

egy × egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját