Színház 1954


1954-ben egy képes folyóirat tényként közölte, hogy Győr városa új színházat kap.

A Béke és Szabadság című képes folyóirat 1954. május 26-i számából:

„A győri Nemzeti Színház

Negyven éve ez az első teljesen új színházépítkezés

Az ország egyik legjelentősebb ipari és kultúrcentruma: Győr, a háború pusztítása során elvesztette színházát is. Azóta a város egyik kultúrtermét használják színházként. Ez azonban sem méreteinél, sem műszaki felszerelésénél fogva nem felel meg a követelményeknek. Az állam most bőkezű ajándékkal örvendezteti meg a győrieket. Az ország egyik legszebb színházát építik fel rövidesen a város központjában. A Bajcsy-Zsilinszky-út és a Czuczor Gergely-utca által határolt nagy telektömbön jelölték ki a győri színház helyét.

A színházépítésre kijelölt terület

Az egész környék beépítésére egységes, harmonikus terv készült, amelyből impozánsan emelkedik ki a színház hatalmas épülettömbje.

A tervezett színház homlokzati terve (Béke és Szabadság, 1954. 05. 26.)

A színház kivitelre elfogadott végleges terveit Gádoros Lajos építőművész készítette, aki alkotásánál felhasználta Győr város ősi építőművészeti hagyományait. Színháztechnikai szempontból a győri színház lesz Magyarország legkorszerűbb színháza. A nézőteret 1300 személy befogadására építik, a földszinten 750, a páholysorokban 150, az erkélyen 400 ülőhely lesz. Mintegy 60 méteres színpad épül, amely a játéktéren kívül két oldalszínpadra oszlik. Ezeken az oldalszínpadokon építik fel a következő jelenetek díszleteit, amelyeket színváltozások alkalmával pillanatok alatt a játéktérre tolnak és ezzel biztosítják a pergő előadás gyorsaságát. Forgószínpada is lesz a színháznak, a színpad fölött pedig 30 méter magas zsinórpadlás segíti elő a gyors díszletezést. A színpad kialakításánál a tervezők olyan korszerű megoldást találtak, amely előszínpad alkalmazásával a színházat alkalmassá teszi hangversenyek és ünnepségek rendezésére is. A tágas ruhatárak, büffék, dohányzók, öltözők mellett a színház épületében helyezik el az üzemi helyiségeket, a díszletfestő műhelyt.

A győri színház tervezett nézőtere. (Béke és Szabadság, 1954. 05. 26.)

A színház interieur berendezését és kiképzését Németh István tervezte, a szcenikai berendezési terveket pedig Tolnay Pál készítette. Az első világháború óta a győri színház lesz az első teljesen új magyarországi színházépítkezés.”

Az oly sok színházterv közül ez is csak terv maradt.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

négy × három =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját