Rákóczi Ferenc utca 12.


A Rákóczi Ferenc utca 12. sz. házban volt Berger József kárpitosmester műhelye.

Az 1963-as műemléki felmérés szerint: „Eredetileg barokk, később átépített épület. Egyszerű ablakok tagozatos könyöklőkkel. Széles, lapos ívvel lezárt bejárati kapuval, boltozott kapualjjal. Az épület udvari szárnyának földszintjén két lapos íves árkád. Helyreállítva 1960-ban.

Az épület udvari szárnyának földszintjén két lapos íves árkád.

Beépített alapterület 300 négyzetméter, melyen van 6 egyszobás, 2 kétszobás és 1 négyszobás lakás. Mindegyikhez van konyha, de fürdőszoba csak a legnagyobb lakásban van. A 9 lakásból 3 háromban van belső WC.”

A Rákóczi Ferenc utca 12. sz. ház a helyreállítás előtt.

A ház utcafrontjáról nyíló üzlethelyiségben volt Berger József kárpitosmester műhelye. A mesterről így írt az “Ipari újjáépítésünk, szerk.: Tonelli Sándor dr. Kiadó: Forum Hungaricum, Bp. 1948.” c. könyv:

Berger József kárpitosmester, Győr, Rákóczi Ferenc u. 12. Régi iparos családból ered, atyja kárpitos, nagyapja vendéglős volt. A szakmátédesatyjától tanulta. Segédéveit Wien, Győr, Budapest legjobb mesterei mellett töltötte és 15 éven keresztül gyarapította szaktudását. 3 évet töltött hadifogságban és 1919-ben saját erejéből lett önálló mester. Minden, a kárpitosszakmába vágó munkát végez, mind a városban, mind a környéken. Az ostrom alatt mintegy 80 százalékos kárt szenvedett. Azonnal az újjáépítés szolgálatába állott, huzamosabb ideig az orosz hadsereg részére is dolgozott. 1946 óta elnöke a szakosztálynak, a KIOSZ helyi csoportjának alelnöke, előljárósági tag.”

A Rákóczi Ferenc utca 12. sz. ház a helyreállítás után. Jobb oldalon Berger József műhelye.

Képek forrása: MUMOK (Múzeumok és Műemlékek Országos Központja) és OMF (Országos Műemléki Felügyelőség) felmérés

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

10 − 6 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját