Pucsek rézműves a Kisfaludy utcában.


Pucsek András rézműves műhelye a Kisfaludy utca 27. szám alatt működött.

Az „Ipari újjáépítésünk, szerk.: Tonelli Sándor dr. Kiadó: Forum Hungaricum, Bp. 1948.” könyv így ír a mesterről.

Pucsek András rézművesüzem, Győr, Kisfaludy u. 27. Néhai Pucsek András az ipart Győrben nagybátyja, Mikulásik Lajosnál tanulta. Németországban és Wienben fejlesztve szakismeretét. 1912-ben vette át nagybátyja műhelyét, amely cca 100 éves és a harmadik generációra öröklődik át. Szakképzett, jó iparos volt. 1923-ban a győri vándorkiállításon aranyéremmel, 1928-ban a III. kézművesipari tárlaton ezüstéremmel tüntették ki. 1934-ben halt meg. Halála után özvegyi jogon felesége, szül. Gruna Leopoldina vezeti az üzemet férje szellemében. Készít pélinkafőzdék, szeszüzemek, tej- és szikvízgyárak részére gyári berendezéseket, üstöket stb. Az üzemben unokaöccse, Wachtler Imre rézművesmester és 1 tanuló dolgozik.”

A Kisfaludy utca 27. Pucsek rézműves műhelye az 1950-es években.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

kettő × négy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját