Nagy fogás 1958-ban


1958 május 13-án az esti órákban két nagybajcsi halász, a győri Előre Halászati tsz tagjai 102 kilós vizát fogtak kocahálóval a Duna bagaméri ágában.

Magyarországi folyóvizekben a halászok körében korábban oly nagyra tartott viza-állomány, mind a Dunán, mind a Tiszán és a Vaskapu-szorosnál épített erőműveknek és a vízszennyezettség fokozódásának hatására drasztikusan lecsökkent. Az utóbbi évszázad második felében feljegyzett vizafogások a Duna magyar szakaszán már eseményszámba mentek.

Ilyen esemény volt 1958. május 13-án a két halász nagy viza-fogása is, melyről a korabali sajtó részletesen írt.

A Kisalföld napilap 1958. május 15-i számából:

Ritka halászszerencse

102 kilós kecsege-tokot fogtak a győri Előre Halászati TSZ tagjai

A Bartalos testvérek a vízával (Kisalföld 1958. 05. 15.)

Az utóbbi évtizedekben egyetlen halász sem fogott a megyében
akkora halat, mint amilyen kedden a kora esti órákban a Nagy-Duna bagaméri ágában ifjú Bartalos Béla és Bartalos László nagybajcsi halászok, a győri Előre Halászati TSZ tagjainak hálójába került.

A győri Előre Halászati TSZ Halboltja a Rózsa Ferenc (ma Apáca) utcában

A szürkebőrű. 102 kilós halcsoda minden valószínűség szerint
a Fekete-tengerből úszott fel megyénkig. A Bartalos-testvérek fáradságos munkával kiemelték a vízből a hatalmas kecsege-tokot. Beszállították Győrbe, a Rózsa Ferenc (ma Apáca) utcai Halboltba ahonnan Budapestre vitték a 230 centimeter hosszú óriáshalat
. A Bartalos-testvérek 2.000 forintot kaptak a ritka zsákmányért.”

A Magyar Horgász 1958. június 6-i számában képes tudósítás jelent meg a nagy fogásról.

„A viza a régmúlt időkben sokkal nagyobb számban volt található folyóinkban. A középkorban mázsás példányait is kifogták a Dunából, s halászata királyok, előkelő nagyurak kedvelt szórakozása volt. A tavaszi íváskor a folyóhoz szokott vizacsaládok a tengerek mellékfolyóit keresik fel, hogy sziklás mélyvízben ugyan, de mégis a tenger vizénél melegebb keltetőhelyekre rakják petéiket. A tavaszi vándorlás márciusban kezdődik, míg téli szállásra általában október felé szokott egy-egy viza téli alvóhelyet keresve, a Dunában esetenként Győrig is elkalandozni.

„1958. május 15. A Felső-Duna bagaméri ágában 242 cm hosszú, 102 kilogrammos tokhalat fogott a győri Előre Termelőszövetkezet két tagja. Az óriási hal valószínűleg a Fekete-tengerből úszott fel. A Halértékesítő Vállalat Budapestre szállította a hatalmas példányt.” (Fotó: Vigovszki Ferenc)

Régi krónikáink sokat írnak a vizáról, a vizafogásról. Szinte minden évben feljegyzik egy-egy nagyobb hal kifogását. Minél régebbiek a feljegyzések, „annál nagyobbak” a halak.

Kifogták a vizát (Kép: https://www.ujno.sk/legosibb-csemegenk )

Mostanában minden évben pontosan megmérik a kifogott vizákat, sőt a legszebb példányok bőre a Természettudományi vagy Mezőgazdasági Múzeumba kerül. 1950-ben Százhalombattán egy 132 kg-os, 1953-ban Ercsiben egy 63 kg-os, 213 cm-es, Ókécskén pedig egy 64 kg-os példányt fogtak. 1954-ben a paksi halászok fogtak egy 203 cm-es, 50 kg-os, 1955-ben pedig az ercsieknek jutott a szerencse egy 117 kg-os, 263 cm hosszú viza képében. 1956-ban ismét az ercsiek voltak szerencsések. 1957- ben pedig a paksiak és bajai halászok fogtak egy-egy hatalmas példányt. A paksi példány 273 cm hosszú volt, 22 kg kaviárt és 70 kg húst mértek ki belőle. A bajai halászok vizája 280 cm-es volt, 134 kg-ot nyomott pontos centiméterrel és kilogrammal mérve.” (Népszabadság, 1958.03.02.)

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVÍZIG) 2019. május 28-án elhelyezte az Ásványrárói Halátjáró térségében annak a vizának a sziluettjét, amelyet 1958-ban fogtak ki a Szigetközben. A tudósítás itt olvasható

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

3 × öt =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját