A letarolt győri Belváros


1974-ben megkezdték a győri Belvárosban a  Gorkij (Teleki) út, Árpád út és a Schweidel utca közötti szakasz, a Varga utca, az Újvilág tér házainak letarolását.

Erre a területre épült 1977-től a Gorkij utcai lakótelep, melynek eredeti terveiben még 5-7 szintes épületekről volt szó. Végül  Gyüre Zsolt beépítését alapul véve Papp Lukács tervei szerint 11 szintes épületek épültek meg. Az első lakók 1978. december 21-én költözhettek.

A bemutatott fotók  1977-ben készültek az épülő Kisfaludy színház tetejéről.

  1. kép: Balra alul a Schweidel utca megmaradt házai, középen a Liszt Ferenc u. házainak hátsó frontja és a Varga és Lukács S. utcai házak hűlt helye.

Balra alul a Schweidel utca megmaradt házai, középen a Liszt Ferenc u. házainak hátsó frontja és a Varga és Lukács S. utcai házak hűlt helye.

2. kép: Háttérben az Újvilág út és tér, a fák a Batthyány téren vannak

Háttérben az Újvilág út és tér, a fák a Batthyány téren vannak

3. kép: A Varga utca helye

A Varga utca helye

4. kép: Szemben a megmaradt Lukács Sándor u. 14. számú ház, előtte a bontások által napvilágra került Új-bástya maradványai. Jobb oldalt a Bajcsy-Zs. utca 50-54. sz. házai.

A “középső” területen feltárt középkori várfal, amely a beépítés szervező magja, városi zöldterületbe ágyazva bemutatásra kerül. [Magyar Építőipar]

Szemben a megmaradt Lukács Sándor u. 14. számú ház, előtte a bontások által napvilágra került Új-bástya maradványai. Jobb oldalt a Bajcsy-Zs. utca 50-54. sz. házai.

5. kép: Épülnek a panelházak az Árpád út és a Bajcsy-Zs. út között

Épülnek a panelházak az Árpád út és a Bajcsy-Zs. út között

6. kép: Épülnek a panelházak az Árpád út és a Bajcsy-Zs. út között

Épülnek a panelházak az Árpád út és a Bajcsy-Zs. út között

7. kép: Épülnek a panelházak az Árpád út és a Bajcsy-Zs. út között, jobbra az 1976-ban átadott új telefonközpont.

Épülnek a panelházak az Árpád út és a Bajcsy-Zs. út között, jobbra az 1976-ban átadott új telefonközpont.

A lakótelep építéséről ITT olvashattok.

Képek: saját fotónegatívról szkennelve.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

3 hozzászólás

  • Princzinger László
    2020-12-01 at 11:57

    Gyüre Zsolt és Papp Lukács építészek nevének feltüntetése igaz, de nem korrekt annak megjegyzése nélkül, hogy a Gorkij utcai beépítés nem szakmai, hanem politikai dötés volt. Baráztaink sok magyar értelmiségihez hasonlóan politikai kényszerek altt végazték tiszteletre méltó munkájukat.

Szólj hozzá!

18 − 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját