A „Kuhen” díszkút a Széchenyi téren


A „Kuhen” díszkút markáns téreleme volt a győri Széchenyi térnek.

A kutat az 1830-as években látták el díszes, copf stílusú felépítményével, 1892-ben elbontották, mivel felújítására nem szántak pénzt. Az elbontás másik oka, hogy a kút talapzatára az akkori városatyák megemlékező szöveget szántak volna, melyen Győr várossá és szabad királyi várossá válásának kívántak emléket állítani. A szövegben megegyezni nem tudván, a kút felépítményét sorsára hagyták, oly annyira, hogy azt végül el „kellett” bontani. Az elbontás költségei alacsonyabbak voltak, mint a felújításé.

A Fő tér 1845-ben Fruhmann Antal festményén (forrás: XJM. HD.71.19.1)

A kút a Mária oszlop és a tér közepi (volt gáz lámpa)kandeláber vonalában volt, a kandelábertől azonos távolságban, mint a Mária oszlop, de a Jedlik Ányos utca felőli téroldalon.

A Széchenyi tér 1884 körül (kép: Szabó Gyula (AVE) – Széchenyi téri tanulmány, 2009)
A Széchenyi tér 1860 körül / C. Pobuda fényírdája (Németh Vilmos gyűjteményéből)

A kút helyreállítása az 1999-2000-es térburkolati terveken szerepelt, de sajnos mégsem került rá sor.

Szöveg: Szabó Gyula (AVE) – Széchenyi téri tanulmány, 2009

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

9 + 9 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját