Képeslap 1897-ből


Az egyik legkorábbi győri képes levelezőlap (litografált), melyet 1897. március 2-án adtak postára.

A magyar képeslapkiadás 1896-ban a millenniumi sorozattal indult el. A postai termék kiadó jogát a magyar állami posta nem monopolizálta, így a különböző vállalkozók már 1897-től nagy bőséggel jelentették meg a hazai kiadású lapokat. Mivel elég kevés magyar nyomda rendelkezett a képeslapok nyomtatására alkalmas gépekkel, kezdetben nagyon sok magyar kiadó továbbra is külhoni, többségében osztrák és németországi nyomdáktól rendelte meg a lapokat.

A Polgár Bertalan kiadásában megjelent győri lapot Krecsmar és Sacz, Meisseni cégénél nyomtatták.

„Üdvözlet Győrből – Kármeliták Bérháza – Püspökvár, Rábafolyó – Széchény tér – Baross-ut.”

A lapot 1897. március 2-án adták postára „Szűts Mariska őnagyságának” Rábaszentmihályra.

A képeslap hátoldala.

A képeslap saját tulajdon.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

12 − kettő =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját