Képesbolt az Arany János utcában


1987. április 6-án nyílt meg a Képzőművészeti Kiadó győri Képesboltja az Arany János utca 18. sz. alatt.

A Képzőművészeti Kiadó Budapest, Szeged, Kőszeg, Kecskemét, Miskolc után 1987. április 6-án Győr belvárosában az Arany János utca 18. szám alatt nyitotta meg hatodik mintaboltját, a Képesboltot.

Az Arany János utca 18. sz. ház 1960-ban. Akkor még Fényképész Műterem működött a Képesbolt helyén.

A Képesbolt megnyitásáról így írt a Kisalföld napilap 1987. 04. 7-i száma:

„A Képzőművészeti Kiadó Győrött, Boltavatás

Tegnap délelőtt Győr egy újabb ékszerdobozzal gazdagodott. Az Arany János utca 18. szám alatti műemlékházban a Képzőművészeti Kiadó megnyitotta Képesboltját.

A Képesbolt eladói 1987-ben (Komondi Miklós gyűjteményéből)

Dr. Seres László, a kiadó igazgatója elmondta, hogy ez a bolt hálózatukban immár a hatodik. Céljuk, hogy az igényes vásárlók kulturált körülmények között hozzájuthassanak a kiadó könyveihez, posztereihez és képeslapjaihoz. A győri bolt kétszintes, és mindössze 30 négyzetméter alapterületű, raktárkészlete azonban 1,5 millió forint.

Geröly Tibor, a Képzőművészeti Kiadó propagandafönöke arról tájékoztatott, hogy a kiadó harmincéves fennállása óta a magyar kultúrát szolgálja. Boltjaikban az általuk kiadott mintegy háromezer fajta képeslap megvásárolható, közöttük természetesen a művészi kivitelű karácsonyi és húsvéti ünnepekre készültek is.
Kaphatók már a Győrről készült legújabb szép, színes képeslapok is. Azonkívül mintegy százféle, napjainkban nagyon népszerű poszterből válogathatnak. Ugyancsak megvásárolható a boltban az eddig hiánycikknek mondott szellemes társasjáték, a Capitaly, valamint a kiadó idei szenzációja, a térdominó.

A Képesbolt 1987. szeptemberében (Komondi Miklós gyűjteményéből)

Az Arany János utca 18. sz. ház az 1980-as évek közepén

Mini bolt, maxi forgalom (Kisalföld, 1988. 02. 06.)

„Az Arrabona melletti győri Képesboltnak szinte csak törzsvásárlói vannak. Még azoknak a turistáknak a zöme is visszajáró „lélek”, akik nyaranta az ország más vidékeiről, vagy éppen Svájcból, Németországból, Hollandiából érkeznek a folyók városába. A kis belvárosi üzlet nyitásától eltelt húsz év alatt Kincses Zoltánné „Mészi” (leánykori családneve Mészáros, ebből alakult ki a becézés) neve a vevőknek címzett fáradhatatlan szeretet és figyelem miatt mosolyt varázsló fogalommá vált. Gyakran hangzik a boltba belépőktől, hogy „Mészike itt van? …mert akkor kicsit bejövök”.

Kincses Zoltánné „Mészi” (Kisalföld, 2007. 12. 10.)

Ilyenkor, ha bent ülök a kis irodámban és nem látom, csak hallom az érkezőt, már a hangjáról
megismerem. Mikor húsz évvel ezelőtt az üzletbe kerültem vezetőként, majd később tulajdonosként is, a saját ízlésem és a vásárlók igénye szerint alakítottam ki a kínálatot – meséli Mészi, aki utazásai során is mindig nyitott szemmel jár-kel, hogy újabb és újabb ötlettel
gazdagítsa a Képesbolt profilját.”
(Kisalföld, 2007. 12. 10.)

A Képesbolt cégére 1990-ben (Komondi Miklós gyűjteményéből)

2009-ben még működött a bolt. Hogy pontosan mikor szűnt meg, még nem tudtam kideríteni.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

hét + hét =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját