Kazinczy u. 15.


A győri Kazinczy (egykor Szent Mátyás) utca 15. számú ház barokk – eklektikus stílusban épült.

1617-ben a telek déli részén Posztós Bálint vajda háza áll. A ház Dallos András özvegyének hozománya, ki azt első férjével a káptalantól vette. 1703-ban a telek egészén Frischenhauserné, a királyi főhadbiztos özvegyének háza állt. A ház földszintjén két szoba, egy konyha, két bolt, egy csarnok van, emeletén négy szoba, két konyha, két bolt van. A házhoz két pince és hat lóra való istálló tartozik. Mindkét telekkönyvi bejegyzés szerint a nyugati szomszéd telken harmincadudvar áll.  Frischenhausernétól a házat Amade Antal báró és felesége, Horváth Simonsits Rozália szerzik meg. Amade Antal 1737 április 8-án ebben a házban hal meg. Örököse Amade László a házat eladja, és az 1743 előtt a balatonfőkajári Török család tulajdonába megy át. 1838 áprilisában Limbek  Vince tulajdonába kerül. 1934-ben a tulajdonos Perl József modernizálja az emeleti lakást. A ház Kazinczy utcai homlokzata öttengelyes, simára vakolt földszintjét kirakatportál foglalja el.

Fodrászat az épület földszintjén, 1985

Felhasznált irodalom: Nagy Judit művészettörténész tanulmánya, 1985

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizennyolc − négy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját