Irodaház a Jókai utcában


1965 március elején adták át az Állami Gazdaságok Győr-Sopron megyei Igazgatóságának központi irodaházát (tervezte Pilt Rudolf) a Jókai utca 12. sz. alatt.

„A háromemeletes épület megfiatalította az utcát. Homlokzati része csupa üveg. Keskeny fémkeretek és fekete pirogránit lapocskák díszítik körben az épületet. Kazánháza és pinceszerűen elhelyezett garázs vörös mezőtúri téglából készült.”

Az Állami Gazdaságok Győr-Sopron megyei Igazgatóságának központi irodaháza. (Kép: É.M. Győri Tervező Vállalat)

„Belül a folyosók és az irodák többsége pvc-padlós, tágas és világos. A szürke ajtójú irodákból 51-et lehet megszámolni. Mindenütt rejtett világítás szolgálja a nappali fényt.

Érdekes a lépcsőház lebegőlépcsős megoldása, de még inkább szemet szúrnak a furcsa fűtőtestek.”

lebegőlépcsős megoldás (Kép: É.M. Győri Tervező Vállalat)

Pilt Rudolf, a Tanácsi Tervező Iroda – munkatársa, az irodaház tervezője elmondotta, hogy ennél az épületnél próbálták ki elsőnek a Nyugat-Németországból vásárolt új fűtőberendezést. Az egycsöves, úgynevezett parapettfűtés lényege: egyetlen szál csővel minden szinten a falak mentén körbe vezetik a gőzt, amelynek kisugárzásához nem radiátorokat, hanem rejtett konvektor fűtőtesteket alkalmaznak.

Az É.M. Győr-Sopron megyei Építőipari Vállalat 1963 júliusában kezdte meg az irodaház építését, és ezekben a napokban folyik az épület műszaki átadása. A műszaki átadással egyidőben a festők, a kőművesek és a szerelők azonnal elvégzik a bizottság által kifogásolt hibák kijavítását. Ennek köszönhető, hogy nem tűznek ki külön hiánypótlási időt — amely rendszerint 3 hét vagy 1 hónap —, hanem azonnal megkezdhetik a beköltözést a beruházók.

Az épület alaprajza (Kép: É.M. Győri Tervező Vállalat)

Már csak a bútorok hiányoznak az épületből. Építésére 4 680 000 forintot költöttek. Érdemes megjegyezni, hogy ez az összeg az országos építkezési költségszint alatt van, hiszen az irodaház légköbmétere 640 forintba került. Ha figyelembe veszszük a hasonló típusú épületek köbméterenkénti 1000, 1200, sőt 1400 forintos építkezési kiadásait, elmondhatjuk, hogy ez az épület megérte a ráfordított költséget.
Új otthont kap az állami gazdaságok igazgatósága olyan korszerű épületben, amellyel szívesen büszkélkedik az ember.”
(Kisalföld, 1965. 03. 05.)

1973-ban a Mezőgazdasági Ter­vező és Beruházó Vállalat (AGROBER) székháza lett.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

11 − hét =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját