Hat szobor Győrnek, 1961


1961-ben a Magyar Képzőművészeti Alap hat szobor elkészíttetéséről döntött Győr városa részére.

A Kisalföld napilap 1961. október 27-i száma így írt:

„Hat szobrot készített Győrnek a Képzőművészeti alap

Tejfölt áruló asszony, Petőfi-szobor és más érdekességek

A Magyar Népköztársaság Képzőművészeti Alapja Győr részére neves fővárosi művészekkel hat szobrot készíttet.

A hat szobor közül egy már el is készült, a Győr-szigeti új lakónegyedben állították fel. A szobor fémből készült. Címe: Galambos lány.

Szandai Sándor: Galambos lány

Szandai Sándor alkotása  az egykori Mazsola presszó szomszédságában, a Radnóti és a Köztelek utca sarkán állt. Ma már csak a ledöntött talapzat látszik a helyén, a szobor fémtolvajok áldozata lett.

A Galambos lány c. szobor a Mazsola cukrászda szomszédságában, 1970 (Fotó: Meződy Ö. István)

Két hatalmas dombormű is készül Győr városa részére. Az egyik: Stöckert Károly alkotása Pálffy Miklósnak, a győri várat a törököktől visszafoglaló magyar sereg vezérének állít emléket. Ez a dombormű kétalakos.

Stöckert Károly: Pálffy Miklós Győr visszafoglalója 1598

A másik dombormű témája is a XVI. századból való. Eörsy Péter alakját formázza meg, aki a győri vár visszafoglalásakor a legvitézebbül harcolt, mint a hajdúk kapitánya. A két domborművet a vár körül állítják fel.

Nagy Sándor: Eörsy Péter hajdúkapitány 1602

A két domborművet 1962 szeptemberében helyezték el a Püspökvár kocsibejárójától jobbra található ház falán.

Győr a magyar textiliparnak egyik fellegvára. Ebből a meggondolásból készül a város részére egy textilgyári munkásnőt ábrázoló szobor is. A szobrot Somogyi Árpád szobrászművész készíti kőből. A szobor mérete körülbelül két és fél méter lesz. A Sztálin úti lakótelepen kap majd helyet.

Somogyi Árpád: Ülő munkásnő a Szent István úti lakótelepen (Fotó: Id. Rácz Endre)

Az 1961-ben felállított szobor a Szent István út 49-51. sz. házak előtt áll.

Somogyi Árpád: Ülő munkásnő a Szent István úti lakótelepen

Érdekes szoborral gazdagodik a dr. Kovács Pál utca. Oda a tejfölt áruló asszony ülőszobra kerül. Valamikor ez az utca Tejfölös köz volt. Az ülő női szoborhoz egy kis szökőkút is készül.

KM_227 Q76

Garami László alkotását 1962-ben avatták fel.

Garami László: Tejfölös kofa

A hatodik szobor Petőfi Sándor emlékének áldoz. A 2 méter 60 centiméteres bronzszobrot Kiss István szobrászművész készíti. A szobrászművész Petőfit vándorként mintázza. Az alkotó a szobor arcvonásairól Dienes Andrással, a nagy Petőfi-kutatóval tanácskozik.

Kiss István: Petőfi Sándor (Fotó: Reismann Marian 1966)

Petőfi Sándor szobrát a Kazinczy Ferenc leánygimnáziummal szemben a parkban (Eötvös tér) állítják fel. A felállítás előtt átrendezik a parkot anélkül , hogy fát vágnának ki. A szoborhoz 30 méter hosszú, enyhén emelkedő, mészkőlapokból kirakott út vezet majd fel.”

Kiss István Petőfi Sándor szobra a ’80-as években

A Petőfi szobrot 1962. szeptember 15-én avatták fel.

Felhasznált irodalom:

Orbánné dr. Horváth Márta – Győri emlékhelyek és köztéri alkotások, 2006.

Kisalföld napilap, 1961. 09. 27.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

16 − tizenhárom =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját