Győri rádiókiállítás 1929-ben


1929. augusztus 31-én nyílt meg a győri rádiókiállítás több világcég közreműködésével a Széchenyi téren, a Lloyd épületében.

A Nyugatmagyarországi Rádióegyesület már régóta foglalkozott azzal a gondolattal, hogy Győrött, az egyesület székhelyén nagyszabású rádiópropagandát tart, mivel az az országos 250 ezres előfizetőből Győrött csak 2500 előfizető volt. A kiállításra úgy kerülhetett sor, hogy a technikai okokból Budapesten elmaradt Szent István-napi rádiókiállításra szánt hatalmas anyagot mutatták be, köztük olyan újdonságokat, amelyek eddig el sem képzelt kényelmet jelentettek a rádiótulajdonosoknak.

A rádiókiállítás helyszíne a Lloyd palota ( Magyarország, 1929. 09. 01.)

A Dunántúli Hírlap 1929. 09. 01-i számából:

„A Lloyd épületében a rádióvilág legújabb találmányai kerülnek a győri nagyközönség elé. A győri belföldi és külföldi rádiócégek képviseltetik magukat és bizonyára sok olyan dolgot fognak bemutatni, amit a rádió amatőrjei eddig nem láttak. A Philips holland gyár a kiállításon megrendezte a helybeli rádiókereskedők Philips kirakatát és leküldte a világszerte ismert nagy Philips rádióautóját, amely a kiállítás napjain a forgalmasabb útvonalakon és tereken fogja szórakoztatni a közönséget.

A kiállitáson résztvesznek a nagy Philips-cégen kívül a Telefongyár Rt., Budapest, a Tungsgram Standart, a Telefunken, az Orion, a Vatea és a Varta
akkumulátorgyár.

Győr a zene városa ( Magyar Hírlap, 1929. 09. 01.)

Dunántúli Hírlap 1929. 09. 02-i számából:

„A rádiótechnika legújabb vívmányaival ismerkedett meg Győr város közönsége

A nagy propaganda remélhetőleg megduplázza a győri rádióelőfizetők számát

Az ünnepélyes megnyílás szombaton délután hat órakor volt a Lloyd nagytermébenn. A megjelentéket a rádióegyesűlet agilis elnöke, rétfalvi Müller Tivadar köszöntötte és rámutatva a rádió korszakalkotó eredményéire, felkérte Höfer Vilmos dr. városi főjegyző, polgármesterhelyettest, hogy a kiállítást nyissa meg.

… Örömmel nyitom meg a kiállítást és elérzékényülve. Mikor egy ős magyar városban megkondul a dóm harangja és hallgatom a rádión, sírok is, könnyezzek is. De a könny nemcsak a keserűség könnye, mert a harang hirdeti nekünk az összetartozást, a biztató várakozást és édes reménységet a magyar feltámadásra.

Müller Tivadar és Höfer Vilmos dr. mélyhatású beszédét a Standard megafonjai szertevitték a várrosba és a Lloyd, épületére klhelyezett hangszórók elvitték az utcán járók szívébe is. Egy pillanatra felfigyelt az egész város és a megnyitást befejező Himnuszt kalaplevéve hallgatta a Széchenyi tér, az Erzsébet tér és a Bisinger sétány sétáló közönsége is.

A kiállítás TUNGSRAM STANDARD pavilonja (Magyarság, 1929. 09. 15.)

A győri cégek propaganda-vásárán résztvettek a Hoffmann-zongoragyár, valamint a beszélőgép és lemezgyárak képviseletében Goldsand Pál, Szabó Samu tűzhely és RÁBA kályhaagyár, Merkúr kötőipar képviselétében Berán Henrik, Dobos Gyula drogéria és fotócikkek, Singer Mór W. özv. és Fia cég, szönyegház, Salamander cipőgyár, Pohárnik Pál papírkereskedő és Magyar-Hollandi Biztosító Társaság propaganda kirendeltsége.

A győri rádióamatőrők munkáiról sem feledkezhetünk meg. Sok nézője, volt Nagy József, a M. T. I. győri fiókja vezetőjének saját konstrukciójú érzékeny gépe előtt amelyet teljesen maga állitott össze. A gép hangtisztaságát sok rádiótulajdonos megirigyelte.

A TELEFUNKEN standja (Magyarság, 1929. 09. 15.)

Az utolsó nap főeseménye az Apolló mozgóban, délelőtt 11 órakor megtartott rádiómatiné volt, amelyen a stúdió művészei is résztvettek és országosan közvetítették a műsort.

A győri rádiómatiné résztvevői a Nyugatmagyarországi Rádió Egyesület tagjaival. Az előtérben: Polgár Tibor zeneszerző, Polgárné Tóth Erzsi operaénekes, vitéz Somogyvári Gyula (Gyula diák), Hegedűs Tibor rendező, Hegedűsné Horváth Éva, Weygand Tibor énekes (kalapban), Scherz Ede rádióbemondó, Szüts Péter és Goldsand R., az egyesület tagjai.

A győri rádiómatiné résztvevői (fortepan_24827 / Weygand Tibor)

A győri rádiómatiné kapcsán készült kép az Bisinger sétányon, az Apolló mozgóval szemben. Weygand Tibor énekes, Hegedűsné Horváth Mária, vitéz Somogyváry Gyula író (Gyula diák), Hegedűs Tibor rendező, Polgárné Tóth Erzsi operaénekes, Polgár Tibor zeneszerző, Scherz Ede rádióbemondó.

A győri rádiómatiné résztvevői (fortepan_24826 / Weygand Tibor)

Tízezer látogatója volt a vásárnak, beleértve a középiskolások látogatásait is. Olyan szám ez, amivel még hasonló vallálkozás Győrben nem dicsekedhetett. Ez a szám azonnal megmagyárázza a nagy anyagi sikert is. A kiállító cégek közül igen nagy forgalmat csinált a Goldsand-, a Dobos- és a Ganz-cég.

A megkérdezett győri kereskedők egybehangzóan azt mondták, hogy üzleti forgalmuk nagy mértékbcn fellendült a rádió-hét alatt. A beözönlő vidékiek nagyon sokat vásároltak.

„Győr rádiózás szempontjából nem mondható szerencsés fekvésüknek. A vételt nagyon zavarja a két nagyenergiájú adóállomás — Budapest és Bécs — egyforma közelsége. Ez hozta magával, hogy aránylag igen kevés előfizető van Győrött. Sokat javított a helyzeten a lezajlott rádiókiállitás. A bemutatott gépek nagyszerű szelektálási képessége meggyőzte a györieket arról, hogy a jó gép tiszta, zavarmentes vételt biztosít. Az eredmény máris mutatkozik, amennyiben közel 50 új előfizető jelentkezett és még több fog jelentkezni a postán.” (Dunántúli Hírlap, 1929. 09. 10.)

A győri rádiózásról bővebben Antaliné Hujter Szilvia írt a Győri Szalon oldalán: https://www.gyoriszalon.hu/news/14191/102/A-gy%C5%91ri-r%C3%A1di%C3%B3z%C3%A1s-kezdetei

Felhasznált irodalom:

Korabeli újságcikkek a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyűjteményéből

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

három × 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját

Népszerű bejegyzések