Győri Balett


Az Állami Balett Intézet 1979-ben végzett hallgatói — egy táncos kivételével — úgy döntöttek, hogy Győrben kezdik meg pályafutásukat, és megalapítják hazánk harmadik balett-társulatát.

Az Ifjúsági Magazin, 1979. 08. 01. 8. száma így írt:

GYŐRBE IGAZOLT EGY ÉVFOLYAM

Az Állami Balett Intézet idén végzett hallgatói — egy táncos kivételével — úgy döntöttek, hogy Győrben kezdik meg pályafutásukat, és megalapítják hazánk harmadik balett-társulatát. Művészeti vezetőnek Markó Ivánt, a világhírű brüsszeli koreográfus, Maurice Bejárt szólistáját kérték fel. A tizennégy friss diplomás táncoshoz csatlakozott két korábban végzett fiatal, s így a nyolc fiú, nyolc lány augusztus 23-án már munkába áll Győrött. Az első bemutatóra novemberben kerül sor, Orff-Markó: A nap szerettei című harmincperces balettjét viszik színre.” 

A Győri Balett társulata a próbán, jobb oldalt Markó Iván (Fotó. Urbán Tamás / fortepan_46966)

 

Markó Iván Igazgatása alatt olyan ikonikus előadások koreográfiái születtek meg alkotótársával Gombár Judit dramaturggal, jelmez- és díszlettervezővel, mint A nap szerettei, A csodálatos mandarin, a Bolero vagy a Jézus az ember fia.

„Kiss Jánost, az együttes tagját kérdeztük az elhatározás indítékairól.

— A Balett Intézetben régi gyakorlat, hogy kötetlen beszélgetésre neves táncosokat is meghívnak. Három évvel ezelőtt Markó Iván volt a vendégünk. A beszélgetés elején rögtön egy kérdést tett föl: miért szerettek táncolni? Teljes zavarban voltunk, nem szoktunk hozzá az őszinte légkörhöz, s ezért meglepett bennünket a színvallás. Pedig mindannyian tudtuk, hogy táncolni is csak őszintén szabad. Végül is parázs vita alakult ki, s ez a beszélgetés mindenkit feloldott, elragadott bennünket Markó személyisége. Ezt követően határoztuk el, hogy a diploma után is együtt maradunk. Iván neve, mint művészeti vezetőé, azonban csak két évvel ezelőtt került szóba. Egy színházi előadás szünetében tudtunk vele beszélni, az előadás után az egész évfolyam összejött, s a hajnalig tartó beszélgetésnek az lett az eredménye, hogy Iván igent mondott. Rendkívül megtisztelő az számunkra, hiszen Markó Iván a világhírű Bejárt-balett szólótáncosa, most van a csúcson, s érettünk hagyta ott a társulatot.

— S hogyan került sor a Győri Balett megalakítására? Pontosabban arra, hogy mindnyájan Győrbe mentek?

— Lehet, hogy furcsán hangzik, de az egyik táncoslány édesapja járt Győrben, s mondta, hogy épül az új színház. Elmentünk a beruházó vállalathoz, s megtudtuk, hogy baletterem is épül, s az minden szempontból megfelelő lenne a számunkra. Ezt követően a Kulturális Minisztérium közreműködésével állapodtunk meg a győriekkel.

— Gondolom voltak feltételeitek is…

— Igen, azt kértük, hogy ne kelljen opera vagy operett együttesben szerepelnünk, hanem önálló balettegyüttes lehessünk.

— Úgy, mint a pécsiek?

— Nem, ők kezdetben még tagjai voltak ezeknek a társulatoknak is.

— A győri színház tizenöt tagú tánckara mellett tehát egy tizenhat tagú balettkarral is rendelkezik. Valamennyien pestiek vagytok, hol fogtok lakni Győrben?

— Nem mindnyájan, ugyanis ketten közülünk vidékiek. Az új győri lakótelepen kaptunk másfélszobás garzonlakásokat. Ketten lakunk majd egy lakásban.

— S milyen a perspektívátok? Meddig szándékoztok Győrben maradni?

— Egyéves szerződést kötöttünk a színházzal. De persze ezután is szívesen ottmaradnánk. Tartós társulatot szeretnénk kialakítani…”  Cz. Gy.

Az alábbi képeket Urbán Tamás fotóriporter készítette a társulatról 1979-ben:

Sétára indul a társulat (Kép: fortepan_89213)

 

A Czuczor Gergely u. 15. szám előtt (Kép: fortepan_46969)

 

A Czuczor Gergely u. – Szent István (Tanácsköztársaság) út sarkon (Kép: fortepan_89207)

 

Útba Nádorváros felé (Kép: fortepan_46975)

 

A Bartók Béla u. 53. a társulat lakásai (Kép: fortepan_89210)

Az alapító táncosok:

 • Kiss János,
 • Bombitz Barbara,
 • Tárnoki Tamás,
 • Dombrovszky Éva,
 • Krámer György,
 • Horváth Erika,
 • Demcsák Ottó,
 • Király Melinda,
 • Szabó Elemér,
 • Szigeti Gábor,
 • Greiner Éva,
 • Németh István,
 • Horváth Gizella,
 • Szekeres Lajos.

A Baross (Lenin) út 28. sz. előtt (Kép: fortepan_46972)

 

A Baross (Lenin) út 18. sz. előtt (Kép: fortepan_46973)

 

Ebéd a Jereván étterem teraszán (Kép: fortepan_89212)

Rövid történet

 

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

3 hozzászólás

 • Inge Kolb
  2019-08-13 at 18:01

  Köszönöm szépen, hogy ezeket a szép képeket tetszik mutatni. Különlegesen én nagyon csodálkoztam arról, hogy azt tetszik irni, hogy csak harmincperces volt a Nap szerettei. Ez biztos igy volt? Azt hisszem, hogy ez hosszabb volt. Vagy mutatták még mást ezen az estén esetleg? Én már csak arra emlékszem, hogy sirva jöttem ki az elöadásbol és sokszor megnéztem, pedig minden elöadás boldoggá tett engemet. Elnézést a rosz magyarom miatt, Német vagyok.

  • kozma.endre
   Kozma Endre
   2019-08-14 at 06:34

   Kedves Inge!
   A mű hosszát nem tudom, a korabeli újságcikk a forrásom.

 • Lia
  2019-09-21 at 08:25

  3 darab volt aznap. Abból az egyik a Nap szerettei, ami kb. 30 perces volt.

Szólj hozzá!

három × 3 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját