Győr első női sofőrje


1913 augusztusában kapott jogosítványt Győr első női sofőrje Justh Rezsőné, született Heidelberg Margit.

Justh Rezső a „Laurin és Klement automobilgyár” dunántúli képviseletének volt irodavezetője Győrben az Andrássy (ma Bajcsy-Zsilinszky Endre) utca 29. sz. alatt. Feleségét már 1912-ben biztos kezű sofőrként tartották számon, bár akkor még nem volt jogosítványa.

„A női soffőrök sorából Justh Rezsőnét, Steinschneider Lilit s Bissingen grófnőt emeljük ki, akik úgy hajtják az autót, mint a legbátrabb, élesszemű, biztoskezű kocsivezető.” (Az Újság, 1912. 07. 28.)

1913-ban egy rendőri feljelentés után vizsgázott le autóvezetésből.

„Nő-soffőr Győrött

Tempora mutantur, sóhajt a költő, így sóhajtunk mi is, regisztrálván a legújabb hírt, hogy egy hölgy letette a soffőr-vizsgát s ezután Győr többek között azzal is büszkélkedhetik, hogy nő-soffőrje, vagy ha jobban tetszik, soffőr-nője van.

Mennyire megváltoztatja ez majd az utca képét, azt egyelőre el sem merjük képzelni. Eddig a száguldó automobilok láttára ökölbe szorított kézzel kiáltottuk: »Le a bőrkabátosokkal!“ „Anyák, védjetek gyermekeiteket a száguldó vésztől!“ S ezentúl virág csokrokkal fogunk sorfalat állani az út szegélyén, s számtalan férfiajakról zengő sóhajként szállnak a szavak: Nagysád, gázoljon el, ha van szíve! Ha meghalok, HP legyen belőlem! És így tovább.

Ez a poézis. A próza pedig az, hogy Juszt Rezsőné úrnőt egy rendőr feljelentette a minap, mert automobilt vezetett. Persze nem volt engedélye. No de ilyen csekélységtől egy asszony nem ijed meg. Megjelent a hivatalos szakértő, Grőber Géza mérnök előtt, s teljes komolysággal letette a megkívánt vizsgát. Mondják, hogy az egész vizsga alatt még nem is mosolygott, pedig ez nagy dolog egy nőnél. Ennyi komolyság meghatotta Nagy Mihály rendőrkapitányt is, aki a buzgó soffőrnőnek kiadta a gépjárművezetői engedélyt 16 HP-nél erősebb üzemi autók vezetésére.” (Győri Újság, 1913. 08. 26.)

Justh Rezsőné sofőrigazolványa (Érdekes Újsag, 1913. 10. 12.)

„Női soffőr Győrött. A napokban a Baross-úti rendőrőrszem följelentést tett Juszt Rezsöné ellen, amiért automobilt vezetett. A hölgy-soffőr szombaton Grőber Géza mérnök előtt letette a soffőrvizsgát, s ennek alapján Nagy Mihály rendőrkapitány Juszt Rezsőnének kiadta a gépjármű vezetői engedélyt.” (Győri Híradó, 1913. 08. 26.)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenkilenc + tizenhárom =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját