Gül Baba a Kazinczy utcában


A Kazinczy utca 19. szám alatt az 1940-es évek elejétől az 1990-es évek közepéig működött cukrászda.

Az 1940-es évek elején Pintér Ferenc „Kazinczy” néven nyitotta meg cukrászdáját a Kazinczy utca 19. szám alatt.

Az államosítás után a Győri Vendéglátó Vállalat 14. számú egysége lett mint „Cukrászda – Esspresso”.

A cukrászda az 1950-es évek elején.

A ház földszintjének 1957-es felújításakor távolítják el az üzletportált és ekkor kapja a Gül Baba nevet.

A cukrászda 1957-ben a felújítás után.

1978-ban újabb felújításon esett át a vendéglátóegység. Az 1980-as években egyre inkább kocsma jelleget öltött.

„A Kazinczy utcai Gül Baba cukrászda mint mindig, most is zsúfolt volt. Fagylalt, pálinka és konyak volt a sláger. .. Tejjel nem tudtak szolgálni.” – írta Kisalföld, 1981. 07. 29-i száma.

„Kocsma, vagy cukrászda?

A napokban krémest enni kerekedett kedvem. Betértem Győrött a Kazinczy utcai kis cukrászdába. Krémes volt, de a körülmények elszomorítóak. .. A füstöt vágni lehetett volna, a helyiség a boldogtalan emlékű, egykori Mohácsi-féle „italügyi tanbüféhez” hasonlított. A vendégkör sem különbözött sokban a győriek közkívánságára kimúlt csehóétól. Amíg ott tartózkodtam — két krémes elfogyasztása idejéig — süteményt nem szolgálta ki, igaz senki nem is kért. Ellenben annál több féldecit meg kiskonyakot. Az említett „cuki” a belvárosból kimúlt talponállók közönségének lett találkozóhelye, akik már a bort sem fogyasztják szívesen, hanem az „olcsó mámorban” lelik örömüket. Igazamat megerősítendő — délelőtt 11 óra — megjelent a rendőrség is szemrevételezni a cukrászdában tartózkodó és italozó gyanús alakokat. .. Jó lenne, ha Kazinczy utcai Gül Baba — kocsma jellegét megszüntetve — újból cukrászda lenne, csak, krémessel, tortákkal és másféle finom süteményekkel. Jelenlegi állapotában — rövid italokkal, füsttel és a hozzá tartozó fogyasztókkal — nem lenne jó meghagyni. ..” (Kisalföld, 1982. 03. 06.)

„Lapunk tegnapi számában „Kocsma vagy cukrászda?” címmel megírtuk Győrött a Kazinczy utcai Gül Baba cukrászdában tapasztalt áldatlan állapotokat, amely szerint az egykor népszerű „cuki” ma talponállóhoz hasonlít. A Győr-Sopron megyei Vendéglátó Vállalat közölte a szerkesztőségünkkel, hogy azonnali hatállyal beszüntette a cukrászdában a cseresznyepálinka árusítását, valamint intézkedett, hogy a süteményeiket szakszerűen tárolják.” (Kisalföld, 1982. 03. 07.)

Kisalföld, 1988. 03. 08.

„A Kazinczy utca megújult házai szépek, a kis boltok színesítik a városképet. Megjegyzem azonban, hogy a Gül Baba mindennek nevezhető, csak cukrászdának nem …” – Imre Béla, Kisalföld, 1989. 08. 02.

„Négytengelyes hagyományos fagylaltgép eladó. Érdeklődés: Győr, Gül Baba eszpresszó. Telefon: 96/321-025. ” – hírdetés a Kisalföld, 1994. 02. 25-i számából. Ekkor szűnhetett meg a cukrászda.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

12 − 4 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját