Fahíd a Hosszú híd mellett


1933-ban Győr városa a Hosszú híd átépítése mellett döntött. Az átépítés idejére ideiglenes fahidat építettek a gyalogosforgalom lebonyolítására.

A Bécset és Budapestet összekötő főútvonal óriási forgalmat bonyolított le. A balkáni tranzitforgalom jelentős része is erre haladt át. Emiatt a Hosszú híd állapota már annyira leromlott hogy a gépjárműforgalom elől le is kellett zárni.

A gépjárműforgalom elől elzárt Hosszú híd belvárosi hídfője 1932-ben

A Hosszú híd negyven esztendeig szolgálta a közlekedést. Kiöregedése, keskenysege miatt bontották el. Közvetlenül a régi híd mellé ideiglenes fahíd épült, s az új híd elkészültéig ez vezette le a gyalogosforgalmat.

A Dunántúli Hírlap 1933. augusztus 20-i tudósítása:

A Hosszuhid építése hamarosan megkezdődik

Egyelőre csak ideiglenes híd épül a gyalogjárók részére

Készül már az ideiglenes híd vasváza, melyen a Hosszuhid lebontása után a két part között a gyalogforgalmat fogják lebonyolítani. Csak az ideiglenes híd felállítása után kerül sor a Hosszú híd lebontására és építésére. A vasszerkezetek elkészítése serényen folyik a vagongyárban.

Készül az ideiglenes fahíd a Hosszú híd mellett
Készül az ideiglenes fahíd a Hosszú híd mellett
Az elkészült fahíd újvárosi feljárója

Az ideiglenes fahídról készült felvételek az új Hosszú hídról, mely az átadáskor a Horthy Miklós híd nevet kapta. Erről bővebben ezen a linken

Az épülő új Hosszú híd (Horthy híd)
Az épülő új Hosszú híd (Horthy híd)

1933. telén a jégzajlás miatt veszélybe került a híd.

Pesti Hirlap Képes Melléklet 1933-12-08

Kapcsolódó bejegyzés: A GYŐRI PETŐFI HÍD

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

4 × 5 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját