Éhling Péter kékfestő üzlete


Éhling Péter kékfestő és vegytisztító üzlete a Dr. Kovács Pál utca (Virágköz, Tejfeles köz) 9. számú házban található.

Az “Ipari újjáépítésünk, szerk.: Tonelli Sándor dr. Kiadó: Forum Hungaricum, Bp. 1948.” könyvben ezt olvashatjuk.:

Éhling Péter ( Perjámos, 1879. május 3. – Győr, 1955. február 16.) kék-, kelme-, fonalfestő- és vegytisztítómester. Győr, Festő utca 19.

Festő utca 19. Éhling Péter üzeme. (Forrás: Gróf Esterházy Károly Múzeum, Kékfestő Múzeum fotó-negatívtár / leltári szám/regisztrációs szám
2017.35.4.)

Üzlet: Dr. Kovács Pál utca 9.

Dr. Kovács Pál utca 9. Éhling Péter üzlete 1950 körül

Középiskoláit Szegeden végezte, s a szakmát Szeged és Perjámos legjobb nevű mestereinél tanulta ki. Gyakorlatot Gyöngyösön, Pápán, Wienben, Budapesten, Szófiában, Újvidéken és Győrben folytatott. 1906 decemberében kapta meg az iparengedély, és 1907 január elején vette át Romanek Ferenc üzemét és azt modernizálta. („Több Romanek festő is volt, Róka néven a Festő u. 8- ban folyt az államosításig a munka, a Festő u. 19-et vette meg özv. Romanek Frigyesnétől- Ferencnétől ? dédpapa Romanek mester halála után.” – Tóth Ildikó kiegészítése)

Romanek Ferenc hírdetése 1904-ből.
Az újvárosi Csöre klub tagjai 1910-ben. Ehling Péter középen ül világos öltönyben. (Torma Attila gyűjteményéből)

Minden, a szakmába vágó munkát végez. Több ízben kapott kitüntetést kiváló munkájáért. Volt elöljárósági tag, s a tanonc- és mestervizsga bizottság elnöke. Neje: Nagy Zsófia, aki férjével 42 éve dolgozik a szakmában. Gyermekei: Ilona (Milos Lászlóné), aki szintén kitanulta a szakmát és mestervizsgát is tett, s a műhelyben dolgozik; Mária az üzletet vezeti; Teréz (Botos Józsefné) sütőmester neje.”

„Festő utcai műhely udvarán, nagymamám eljegyzésén készült. Balról jobbra: Nagy Mária, (dédmama testvére), Éhling Ilona férjével, dédpapa, Éhling Terézia és Botos József, Éhling Mária és unokatestvére Nagy Mariska” 1936. (Kép forrása: Tóth Ildikó)
Éhling Péter útlevele (Kép forrása: Tóth Ildikó)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

négy × egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját