Boskovitz Gyula Központi áruháza


1896-ban nyitotta meg Boskovitz Gyula a Központi áruházat a Baross út 19. sz. alatt, a Kőnigsberg féle házban.

A tűztorony épületének 1895. márciusi lebontása folytán Kőnigsberg Gusztáv kapott építési engedélyt egy kétemeletes ház építésére.

„Egy győri új ház fogja díszíteni, meglehet még az idén, a tűztorony lebontása által amúgy is megcsinosodott Baross utat. Kőnigsberg Gusztáv ugyanis megvevén a Markovszky-félele Baross-út és Tűztorony-utcabeli sarokházat, annak helyébe és a tűztorony lebontása által nyerendő helyre egy remek kétemeletes palotát szándékozik építeni. Megemlítjük, hogy a szép tiszta francia-reneszánsz tervet Baumhorn Lipót győri születésű, jelenleg Budapesten lakó műépítész készítette.” (Győri Hírlap, 1895. 04. 11.)

Baross ut-Tűztorony u. sarok épűlet tus tervrajza , Baumhorn Lipót

Az 1896. nyarára elkészült épületben nyitotta meg Boskovitz Gyula a Központi áruházat, melyről így írt a Győri Hírlap, 1896. 09. 06-i száma:

„Győr város látványosságát képezi az a díszes divatüzlet, melyet Boskovitz Gyula a Baross úton épült s Kőnigsberg Gusztáv tulajdonát képező, palotaszerű házban beredezett. Az üzlet külső szépségének teljesen megfelel annak belső díszes berendezése mely, meglepően kellemes hatást gyakorol a belépőre. Ezt az üzletet joggal nevezhetjük központi áruháznak, mert amit a női és férfi divat felölel, azt ott mind feltalálhatja a közönség. Az áruháznak földszinten és a félemeleten vannak a helyiségei. Földszinten a divatkelmék, vászon, női és férfi fehérnemüek és úri divatezikkek, — a félemeleten pedig a szőnyegek, függönyök, és a konfekeziók osztálya, valamint a czég műterme menyasszonyi kelengyék és toilettek készítésére, van elhelyezve E fővárosias jellegű áruház városunknak szépítésére jelentékeny hatást gyakorol.”

Boskovitz Gyula Központi áruháza (Képeslap)

Hírdetés a Győri Hírlap, 1899.03.19-i számából

Győri Hírlap, 1900.09.08.
A Baross út a Központi áruházzal (Képeslap, pb. 1902)

Az áruház nem egészen nyolc évig működött. 1904. márciusában a kereskedelmi és iparkamara véleménye alapján a rendőrfőkapitány, mint elsőfokú iparhatóság Boskovitz Gyula helybeli divatárukereskedőnek teljes üzletfeloszlatás céljából végeladási engedélyt adott. A maradék árut a Baross út 6. sz. alatti házban értékesítették. Az áruház helyiségeibe Cohn Móric és társa rőföskereskedő cég nyitott boltot.

Az Arany János utca – Baross út sarok a Cohn Móric és társa üzlettel (Képeslap, pb. 1914)

A következő bérlő Balog Lajos divatárukereskedő, aki az első, Baross úton nyitott üzletből 1910-ben a kölcsönsegélyező palotájába, majd onnan a végleges helyére, a Baross út és Arany János utca sarkán (Baross út 19.) álló üzlethelyiségbe tette át székhelyét.

Balog Lajos áruházáról bővebben a Győri Szalon cikkében > Párizs Győrben – Balog Lajos Baross úti divatáruháza

1947-ben Koller Ottó, függöny, csipke, linóleum és szőnyeg boltja és Nagy Béla „Zsöle” sportboltja működött az épületben.

„Zsöle” hírdetése az 1947-es iparosjegyzékben

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

19 + 11 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját