A Baross úti Kultúrcikk-áruház


Az 1969. december 28-án felavatott Baross (Lenin) úti új Hungária-tömbben 1970. január 20-án, déli 12 órakor nyílt meg a Győr-Sopron megyei Iparcikk-kiskereskedelmi Vállalat kultúrcikk áruháza.

Az új épület helyén egy kétszintes ház (Baross u. 21.) és a nagy múltú (1860) egyszintes Hungária kávéház és étterem (Baross u. 23.) állt.

A Hungária kávéház és étterem a Baross út 23. sz. alatt 1950 körül

Az ’50-es években a Baross u. 23-ban volt a Győr-Sopronmegyei Hírlap Kiadóhivatala, Gyógyszertár, Trafik és egyéb üzletek, az étterem ebben az időben már “Szabadság” néven működött.

A Baross u. 21-23. 1951-ben

 

A Hungária-tömb 1960 körül (Fotó: Will József)

A ’60-as években a kiadóhivatal helyén mát Sport-boltot, a Gyógyszertár helyén Játékboltot találunk.

A Baross u. 21-23. 1966-ban. (Kép: DRKPMK helyismereti gyűjteménye)

1966-ban bezárták az éttermet és az üzleteket, és nekiláttak az épületek  bontásának.

A Hungária (Szabadság) étterem bontása

1969 végére elkészült az új Hungária-tömb, amelyben találunk irodákat, lakásokat, éttermet és kultúrcikk áruházat.

A Baross (Lenin) út látképe. A jobb oldalon látható daru a Hungária-tömb építésénél dolgozik.

 

Az újonnan átadott Hungária-tömb 1970-ben

A kultúrcikk-áruház megnyitásáról így tudósított a Kisalföld napilap 1970. január 21-i száma:

“Megnyílt Győrött a kultúrcikk-áruház – Győr város kereskedelmi ellátottsága egészen az utóbbi évekig nagyon sok kívánnivalót hagyott maga után. A város egyre jobban fejlődött, de korszerű üzlet, áruház kevés épült. Tegnap szép áruházzal gazdagodott Győr. A Győr – Sopron megyei Iparcikk-kiskereskedelmi Vállalat – a fennállásának 20. évfordulóját ünnepelve – megnyitotta kultúrcikk-áruházát. Sport- és hangszer, játék, rádió, bélyeg, ajándék és dohány kapható a boltban, amely a legkényesebb igényeket is kielégíti. Eddig az említett boltok külön működtek összesen 468 négyzetméternyi területen. Az új áruház területe 603 négyzetméter. Végre kényelmesen bemutathatók az áruk, nincsenek összezsúfolva. Ez segíti az áruház dolgozóinak munkáját, de a vásárlást is megkönnyíti. Az áruház járulékos beruházásként létesült, és Győr Város Tanácsának 5 millió forintjába került. Az Iparcikk-kiskereskedelmi Vállalat a berendezésre 700 000 forintot költött. A földszinten vannak a kirakatok, az első emeleten pedig a műmárvánnyal borított áruház. A raktárkészlete 5 millió forint értékű. A filatéliai részleg idegenforgalmi szempontból is jelentős, hiszen a kül- és belföldi vásárlók egyaránt megvehetik ott a már világhíres magyar bélyegsorokat. Farkas Tibor, a városi tanács elnökhelyettese adta át az új áruházat Lencse István igazgatónak, illetve Spitzer Sándornak, az új áruház vezetőjének, aki a szakma régi kipróbált szakembere.”

A hangszerosztályon (Kisalföld, 1970. 01. 21.)

 

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”