Az Újlak utcai sorompó


1989. októberéig, a  82-83. sz. főutak győri közös bevezető szakaszának I. ütemének átadásáig az  Újlak utcai vasúti átjáró biztosított kapcsolatot a Belváros és Nádorváros között a város nyugati részén.

Már 1961-ben is gondot okozott a „10 percen túl is zárva tartható” sorompó, mely egy korabeli forgalomszámlálás szerint, 14 óra alatt 1100 járművet akadályozott az átkelésben.

Az Újlak utcai vasúti átjáró a Belváros felől nyitott sorompónál
Az Újlak utcai vasúti átjáró a Belváros felől zárt sorompónál
Az Újlak utcai vasúti átjáró Nádorváros felől nyitott sorompónál
Az Újlak utcai vasúti átjáró Nádorváros felől zárt sorompónál
Az Újlak utcai vasúti átjáró Nádorváros felől zárt sorompónál
Az Újlak utcai vasúti átjáró Nádorváros felől nyitott sorompónál
Az Újlak utcai vasúti átjáró Nádorváros felől nyitott sorompónál
Az Újlak utcai vasúti átjáró a Belváros felől zárt sorompónál

1982-ben korszerűsítették az átjárót; a csapórudas sorompót fénysorompó váltotta fel és kiszélesítették az úttestet is. A Belváros felől két forgalmi sávot alakítottak ki, a szélsőből a Pásztor utca irányába egyenesen, a belső sávból a Honvéd utcába balra lehet haladni. Nádorváros felől maradt az egy forgalmi sáv + gyalogos és kerékpárút.

A Kisalföld napilap 1982. november 05-i száma így írt:

„Megnyitották a forgalom számára Győrött a várva várt Újlak utcai vasúti-közúti kereszteződést. A fénysorompóval felszerelt átjáróval kapcsolatosan néhány tudnivalóra felhívjuk a figyelmet. A legfontosabb: a villogó piros jelzés a gyalogosokra is vonatkozik! A járművezetők számára jó tanács, hogy figyeljenek a besorolást jelző nyilakra, valamint arra, hogy a továbbhaladás akadályoztatása esetén ne hajtsanak rá a sínekre. Még egy megnyugtató intézkedés: amennyiben üzemzavar keletkezne a rendszerben, a vasút jelzőőrrel biztosítja a balesetmentes átkelést.” 

Az Újlak utcai átjáró és környéke 1984-ben
Az Újlak utcai sorompó 1987-ben (Kép: Johannes J. Smit)
Az Újlak utcai sorompó a ’80-as évek végén
Címkék: , , ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

Szólj hozzá!

4 × öt =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját