Autós kirándulás az 1920-as években


Az 1920-as évek vége felé dr. Lumnitzer Béla, dr. Kovács Jenő és társaik autós kirándulást szerveztek Győrben és a környező megyékbe.

Szaló Lajos, az egykori Printker Bt. nyomda tulajdonosának hagyatékából, Halász Csaba által tulajdonomba került 13 db. 9×13-as üvegnegatívokról Nagy István győri fényképész szkennelte be a fotókat.

Az első képen a Székesegyház és a Karmelita templom látképe látható az Elite mozgóval, melynek a plakátjáról tudtam azonosítani a kép készítésének a dátumát. A sejk fia c. filmet 1927 áprilisában vetítette a mozi.

A Székesegyház és a Karmelita templom látképe a Sétatérről 1927-ben.

A második fotón már az Erzsébet (ma Bécsi kapu) téren járunk a Szél köz (ma Szabadsajtó utca) bejáratánál. Jobb oldalon Farkas Istvánné drogériája a tér 13.sz. házában (Ott-ház)

A Szél köz (Szabadsajtó utca) az Erzsébet (Bécsi kapu) térről

A harmadik fotón a Baross út 9. sz. ház előtt parkol dr. Lumnitzer Béla, E 60-229 forgalmi rendszámú Buick gépkocsija.

Dr. Lumnitzer Béla Buickja a Baross úton 1929-ben

A negyedik fotón dr. Lumnitzer Béla a Buick márkájú gépkocsijába (rendszáma E 60-229) tankol a Kossuth Lajos utca 119. sz. ház előtti Sphinx benzinkútnál. A jobb oldalon Weintraub Mór vegyeskereskedése.

A Kossuth Lajos utca 119. sz. ház előtti Sphinx benzinkútnál 1929-ben

Az ötödik fotón valahol az országúton Dr Lumitzer Béla (Győr) E 60-229 rendszámú Buick-ja, az E 26-415 rendszámú Minerva gépkocsi (dr Kovács Jenő, Győr), és az E 60-059 rendszámú Laurin-Klement gépkocsi (Tolnay Béla Győr).

Valahol az országúton

A további fotók pár hónappal később készülhettek. A kőszegi kép kivételével nem tudtam a helyszíneket beazonosítani.

Kőszeg, Szent Imre templom

Pihenő egy kerthelyiségben
Baráti társaság egy strandon.
Találkozás a Magyaróvári Vadásztöltény és Gyutacsgyár E 26-792 Minerva autójával

Külön köszönet Négyesi Pálnak a gépkocsik márkájáért és rendszámaiért.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenöt + 3 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját