Áruraktár a Rába-parton


1890-től 1977-ig állt egy raktárépület a győri Rába-parton a Zechmeister utca (volt Rábaszer) 2. sz. alatt.

A raktárépület a GYSEV Rába-parti rakodójához épült 1890-ben. A II. vh. után az AMFORA-ÜVÉRT vállalat használta raktárként.

A Rábaszer (1910-től Zechmeister Károly u.) 1894-ben. Balra az áruraktár épülete (Kép: Nagy István üvegnegatív gyűjteménye)

A bontási kérelemhez csatolt műszaki leírás szerint:

„Az épület nagyméretű tégla teherhordó falszerkezetű. Lábazata faragott kőből készült, alapozása valószínűleg beton. Födémszerkezete fagerendás, – csapos gerendafödém-. A falszerkezetet falkötővasak fogják össze. Az épület mindkét hosszoldalán 120 cm széles rámpa fut végig.

Az áruraktár 1903-ban (Kép: fortepan_86785)

Homlokzati kialakítása vakolatlan, nyerstégla felület, vörös színű osztás között sárga mezőkkel. Az ablakok fölötti áthidalások vörös színű tégla boltozattal készültek. Tetőszerkezete két állószékes szelemenes fedélszék. A héjazat deszkázatra szegezett palafedés.

A Rábaszer a GYSEV áruraktárral 1905 körül (Képeslap)

Belső kialakítása: vakolt falfelületek, nádstukatur mennyezetvakolás, hajópadló burkolat. Az épület belső kialakítását, elrendezését az AMFORA raktár állványai képezik.

AMFORA raktár (Kép: Grábics László)
AMFORA raktár (Kép: Grábics László)

Az egész épület belső része igen leromlott állapotú. Ablakszerkezetei kapcsolt gerébtokos kétszárnyú ablakok. Az üvegezés nagyrészükből hiányzik, az ablakokon acélvédőrács van.

Az AMFORA áruraktár az 1954-es árvízkor (Kép: Békefi Péter)

Az épület villany, víz és csatornaközművekkel ellátott.

Fenti műszaki leírás az épület szemrevételezése után készült bontási engedély céljára.

Győr, 1977. május 19. Heinz Péter főelőadó”

A bontási engedély 1977 június 20-án jogerőre emelkedett:

Jogerős bontási engedély (Kép: Győr Város Levéltár Műszaki levéltára)
Az áruraktár 1976. január 7-én. (Kép: Grábics László)
Kisalföld, 1970. 08. 05.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

Szólj hozzá!

14 − három =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját