Apáca u. 15.


Az Apáca u. 15. számú kétemeletes ház a Teleki u. sarkán áll, és átnyúlik a Dunakapu térre.

A győri, Apáca u. 15. számú ház helyén több épület volt. Az 1617. évi telekkönyv szerint Szabó Mihály huszár és Mihály kanonok sarokháza állt itt. Mögöttük, a mai ház telkének hátsó részén állt a német katonai kórház. 1703-ban az első két ház helyén Jeney Péter magyar katona földszintes sarokháza volt, mögötte pedig a német aggok háza. A házat 1747-ben Jungwürth Károly tervei alapján, kaszárnya céljaira, egyemeletesre építették át.. Második emelete a XIX. században épült. A sima, barokk eredetijéből sajnálatosan kiforgatott homlokzaton a finom részletképzésű kapu az egykori homlokzat egyetlen épen maradt része.

Az Apáca utca 1915 körül (képeslap)

A „Kincstári gyalogsági kis-laktanya” az első világháború idején katonai kórházként

 

Az Apáca u. – Teleki u. sarok a ’80-as évek elején (fotónegatívról szkennelve)

 

Az Apáca utca 15. sz. ház a helyreállítás után a ’80-as évek vége felé (fotónegatívról szkennelve)

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Győr, Panoráma útikönyv, 1974

 

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

16 + 5 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját