A Székesegyház az 1934-es tatarozás után


1934 július elején fogtak hozzá a győri Nagyboldogasszony Székesegyház külső tatarozásának.

„Sor kerül a székesegyház homlokzati falának és toronynak tatarozására is. — Ezzel kapcsolatosan vasárnap Győrbe érkezik a műemlékek országos bizottságának megbízásá ból Csányi Károly, aki a restaurálás részle teit beszéli meg az illetékesekkel.” – adta hírül a Győri Hírlap, 1934. 04. 28-i száma.

A győri székesegyház restaurálása
A műemlékek országos bizottsága tervei szerint végzik a restaurálását
Győr, július 4.
Győrváros egyik legnagyobb és legérdekesebb műemlékét — a székesegyházat, nemsokára restaurálni fogják. Az épület legalább alapjaiban, egyidős a magyarországi katolicizmus történetével. Szent István alapkövein nyugszik.
A korok változásait, mint a kőbe vésett hiteles történetet, ez a székestemplom, külsején és belsején maga regéli el.
A románépitészet, a barokk, a reneszánsz és ezeknek korai és késői keveréke, de tiszta ki fejezői is megvannak az épületen. Valóságos stilustanulmány. Sok restaurálá son ment keresztül. Omodé, Dóczy Orbán, Héderváry János, Hethesi Pete Márton, Napragyi Dömötör, Draskovich György, Széchenyi György, Zichy Ferenc püspökök a 13. század tól a 19. századig sokat építettek, díszítettek rajta. Legújabban Széchenyi Miklós megyéspüspök agilis közbenjárására a tetejét és apsziszait restauráltatta a Műemlékek Országos Bizottsága.
Most a hatalmas Biedermeyer-stilusú orom fal és a reneszánsz-torony, meg a főoltár oldalfalain levő Maulbertsch grisailok kerülnek restaurálás alá.
A restaurálást a Műemlékek Országos Bizottsága végezteti. Az erre vonatkozó tervekhez Breyer István megyéspüspök hozzájárult, a költségvetéseket Csányi Károly műegyetemi tanár véleményének meghallgatása után elfogadták, úgy, hogy a munkálatok megkezdésének már akadálya nincsen. Az érdekes munkálatokat rövid idő múlva meg is fogják kezdeni.
” (Győri Hírlap, 1934. 07. 05.)

A felújított Székesegyház 1934 októberének elején. (Fotó: Jáki István)

„Megkezdték a székesegyház restaurálását. Ismeretes, hogy az ősi székesegyház homlokzatának és a torony restaurálására pályázatot írtak ki és a beérkezett ajánlatok felett az országos műemlékbizottság bevonásával döntöttek illetékes egyházi körök. A javítási munkálatokhoz szükséges állványzatok felállítását mar meg is kezdték. A munka több hetet vesz igénybe és ezzel párhuzamosan a templom két mellékhajójának értékes oltárképét is restaurálják. Ezt a munkát Károlyfalvi-Kraft István budapesti festőművész-restaurátor végzi el.”(Győri Hírlap, 1934. 07. 07.)

Győri Hírlap, 1934. 08. 07.

Alig több mint egy hónap elteltével: „Új köntösben a székesegyház. Az öregtemplom homlokzatáról és a toronyról is eltűntek a kőműves állványzatok és most új köntösben pompázik az ősi templom külseje.” (Győri Hírlap, 1934. 08. 12.)

Hálás köszönet Jáki Ilonának, a fotós lányának hogy a képet eljuttatta hozzám.

Fotónegatívról digitalizálta Pirityné Eszter.

Az idézett újságcikkek a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér digitalizált dokumentumaiban találhatók.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

2 × 5 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját