A Rozália-ház


Győrött, a Kazinczy utca 21. sz. alatt található az un. „Rozália-ház”.

Története: 1617-ben a telek még beépítetlen volt. 1703-ban földszintes ház állott a helyén, amely Sajnovics Mátyás Győr megyei alispáné volt. Az ő unokája, Sajnovics Ignác jezsuita, a finn-magyar nyelvrokonságot felfedező nagy magyar nyelvész, aki gyerekkorában sokat tartózkodott a házban.  A Sajnovics családtól Beniczky Sándor consiliárius tulajdonába került a ház és családja kezén maradt a XVIII. század végéig. Ők építették emeletesre. A XIX. század elején a ház a Balog család tulajdonába került és abban is maradt több mint száz esztendőn keresztül. Egyemeletes barokk homlokzatát kétemeletes, a tetőtérbe felnyúló zárt erkély osztja meg, melynek oromzatát a fiait vérével tápláló pelikán kőből kifaragott alakja zárja le. Az erkélyablak alatti részen látható dombormű a pestisben szenvedő betegek védőszentjét, Palermói Szent Rozáliát ábrázolja. Földszinti három íve közül a középső, eredeti kapuív zárókövén Sajnovics Mátyás névbetűi: S. M. 1703. A két oldalsó ívet újabban törték a falba.

A Kazinczy utca 1900 körül. Jobb oldalt a Rozália-ház. (Képeslap Németh Vilmos gyűjteményéből)
A forgalmas Kazinczy utca a ’30-as években
A Rozália-ház 1940 körül
A homlokzat helyreállítása 1958-ban történt Koppány Tibor tervei alapján

Felhasznált irodalom és képek: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964 és Jenei Ferenc: Régi győri házak, 1959

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

10 + tizenhét =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját