A „hatemeletes”


1952 végén kezdték építeni Győrött az akkori Sztálin (Szent István) úton a 104 lakásos, hatemeletes épületet.

A Lakatos Kálmán (GYŐRITERV) tervezte új lakóház építésére fordított költség meghaladja a 9.200.000 forintot. A 104 lakásos ház központi fűtéssel és lifttel lesz ellátva. A ház lakóinak vásárlási szükségletét ugyancsak ebben az épületben lévő két hatalmas üzlet biztosítja. (a Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1952. 12. 10-i cikke után)

Az 1944. július 2-án lebombázott házak helyére épült a hatemeletes (kép: dka.mnm.hu / TF_89_73_Nr001)

 

Cikk az építkezésről (Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1953. 01. 09.)

„Nem lehet nem észrevenni azt a nagy buzgalmat, ahogy ezek a lapos tetős, tagolás nélküli házak egy elképzelt „új Győr” új arcát kívánták megmutatni. Meglepő, hogy még az ötvenes évek „szocialista-realista”- stílusa is – mely más városainkban historizáló formáival, magas-tetős épülettömegeivel viszonylagos harmóniát mutat – Győrben „előremutatóan” agresszív és érzéketlen környezetével szemben. Jó példa erre Lakatos Kálmán „hatemeletes” lakóháza a Szent István úton, mely túl magas és túlságosan tömeges is; erőteljesen kiugró, vízszintes párkánya az elkövetkező évek toronyházainak megoldását vetíti előre, homlokzata pedig túl nagy felületű, a nyílások monoton sora is unalmasan szabályos. Az épület sajnos példaértékűnek bizonyult: az elkövetkező években. A Szent István út teljes hosszában ilyesformájú tömegekkel épült be; néhány év leforgása alatt jellegtelen, magas épületek szürke fal takarta el a Belváros tornyokkal csipkézett, gazdag látványát.” (Winkler Gábor)

Az épülő ház 1953-ban (kép: Magyar Rendőr fotóarchívum / Egyed)

 

Az épülő ház a Városháza tornyából, 1953. (diáról szkennelve)

Az új lakóházat 1954. május 2-án adták át.

A CSEMEGE bolt kialakítása az épület földszintjén, 1954

1954. 12. 29-én nyílt meg a CSEMEGE

Cikk az új boltról (Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1954. 12. 30.)

 

Az új ház 1955-ben (fénykép Németh Vilmos gyűjteményéből)

 

Az új ház 1955-ben

 

 

 

 

 

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenhárom − 6 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját