A Ringa vendégház és húsbolt
1989. március 4-én a Győr-Sopron Megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat az egykori Schöpf-házban teljes átalakítás után megnyitotta Ringa vendégházát.
Győrött a Czuczor Gergely utca 12-14. szám alatti egyemeletes házak minden valószínűség szerint a 19. század utolsó harmadában épültek össze egy épületté. Akkor is közös volt a bejáratuk, az emeletek megközelítésére pedig a 14. számú ház jellegzetes félkör alakú lépcsőházát használták. Ebben az épületben működött a második világháború előtt több évtizeden keresztül Győr egyik híres hentes és mészáros családjának, Schöpféknek az üzlete, ahol nem csak tőkehúsok, hanem a húskészítmények, a felvágottak legkülönbözőbb fajtái várták a vásárlókat.
„Schöpfék hentes üzlete méltó volt a város húsiparának évszázados múltjához, hiszen 1867-ben Győrben kezdte el az azóta világhírre szert tett téliszalámi gyártását Forgiarini Cedaro olasz hentes (innen egyébkét az olasz szalámi elnevezés).” Forgiarini Cedaro 1899-ben Szegedre telepítette át szalámigyárát.
A nyitásról így írt a Kisalföld 1989. március 24-i száma:
„Megnyílt a Ringa vendégház
A Győr-Sopron Megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat nemes hagyományt ápol, amikor az egykori Schöpfházban teljes átalakítás után megnyitotta Ringa vendégházát. (A ringa annak a kéziszerszámnak a neve, amelyet az 1930-as évekig a hentesek használtak a húsok aprításához.)
Látogassunk az épületbe. Az utcáról nyílik a húsipari mintabolt, ahol a tőkehúsokból, valamint a vállalat által gyártott hentesárukból és felvágott különlegességekből válogathatnak a vásárlók. A másik ajtón léphetünk a
Győri Hűtőipari Vállalat Mirelite mintaboltjába, ahol a Magyarországon forgalomba került 135 féle mélyhűtött élelmiszerből vásárolhatunk.
A középső ajtón belépve hangulatos falépcsőkön juthatunk fel a ház tetőterébe, ahol legkényesebb igényeket is kielégítő három kétágyas szoba és egy lakosztály várja a vendégeket. Mindegyik szobához fürdőszoba tartozik, valamint színes tv, minibár, telefon. A szobákba pótágyak is beállíthatók.
Az első emeleten találjuk az éttermet és a látványkonyhát, ahol a vendég előtt készítik el a finomabbnál finomabb falatokat Milley György konyhafőnök és famulusai.
Az étlapon mintegy 30-féle étel szerepel, közöttük a mindig kapható, különlegesen finom borjúpaprikás és bécsi szelet. A ház pincéjében lévő egykori jégvermet hangulatos borozóvá alakították át, ahol kizárólag tokaji borokat mérnek. Budapest és Sopron után itt kaphatók kimérve a tokaji borok legkiválóbbikai: tokaji furmint, tolcsvai hárslevelű, mádi édes, valamint tokaji muskotály. Itt a pincében létesítik a közeli jövőben a tokaji borok múzeumát, várhatóan a többi között az 1956-os év járatú 5, és az 1957-es év járatú — azóta több világversenyen nagydíjat nyert — 6 puttonyos aszubort is kiállítják.
A Ringa vendégházat szom baton délben Körös László igazgató ünnepélyesen nyitotta meg, és adta át a vezetésével megbízott Tiszolci Istvánnak. Az épületet dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építész tervezte, a kivitelezési munkálatokat, pedig a Győr-Sopron Megyei Tanácsi Építő és Szerelőipari Vállalat végezte.” (Imre Béla)