Sarló köz


Győr egyik jellegzetes középkori utcája a Sarló köz.  Épületei részben a Kazinczy, részben a Kisfaludy utcák, illetve a Baross út házainak hátsó szárnyai.

Az 1617. és az 1703. évi telekkönyvi adatok szerint Szent Fülöp utca volt. Nevét a XIX. század első felének közepéig megtartotta és 1831-ben kapta a mellette (Kazinczy utcában) volt Korona szállóról a Korona köz nevet.  A Sarló köz nevet az 1948. március 25-én tartott városi közgyűlésen kapta a 120 méter hosszúságú köz.

 

A Korona köz bejárata a Deák út felől, 1940 körül (kép: Lázár György)

Az 5. számú ház  széles boltíves kapujával és kora-barokk homlokzatával érdekes emléke a XVII. század győri kereskedőházainak,  mai formáját 1756-ban kapta.

A Korona köz 1940-ben (fortepan_42939/ KONOK TAMÁS ID)

 

A Korona köz 1940-ben (fortepan_42940/ KONOK TAMÁS ID)

 

A Sarló köz 5. a ’80-as években

A házat 1957-ben állították helyre, Réti József tevei alapján. Barokkos kapuszárnyai ekkor készültek.

A ház kosáríves kapuja, rajta az évszám: 1756

A Sarló köz 5. kapuja (fotó. Reismann Marian)

A Kazinczy utca 8. számú ház idenyúló udvari szárnya magas homlokzatú barokk épület. Az emeleti ablakok felett húzódó falsík a padlástér zárófala, benne három szép ívelésű, kőkeretes vasajtós barokk magtárablakot láthatunk.

A Kazinczy utca páros oldalának Sarló köz felőli homlokzatai. 1973

A 15. számú, kétemeletes épület udvarán XVIII. századi részleteket láthatunk. A földszintről a második emeletre vezető lépcsőház és folyosó barokk egyszerűséget őriz. Ebben az épületben tevékenykedett az 1930-as években illegalitásban a KMP és a KIMSZ helyi szervezete.

Sarló köz az Aradi vértanúk útja felől, ’80-as évek

 

A Sarló köz 1980-ban (kép: Bíró Viktória)

 

A Korona köz 9. 1940-ben (fortepan_43605/ KONOK TAMÁS ID)

A következő képek Horváth Eszter családi fotóalbumából származnak, ki a gyerekkorát töltötte a Sarló köz 2. számú ház falai között.

A Sarló köz 2. számú ház udvarán, 1960 körül (kép: Horváth Eszter)

 

A Sarló köz 2. számú ház udvarán, 1960 körül (kép: Horváth Eszter)

 

A Sarló köz 2. számú ház udvarán, kb. 1968-69 (kép: Horváth Eszter)

 

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Győr, Panoráma útikönyv, 1974

 

 

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

2 + 5 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját