Az Éden presszó


1966. november 8-án nyílt meg Győrött, a Jókai utcában az Éden presszó, amely egyik „üde” színfoltja lett Győr szórakoztatóiparának.

A Nyugatmagyarországi Üzemi Vendéglátó Vállalat 1966. tavaszán kezdte meg a Jókai utcai helyiség átalakítását.

” A Jókai utcában egy kis helyiségben festők dolgoznak. Eszpresszó nyílik meg ebben a helyiségben előreláthatólag november 7-én . Elnevezése Éden presszó lesz. Italkülönlegességgel fog kedveskedni vendégeinek.” (Kisalföld, 1966. 09. 28.)

Az ÉDEN presszó 1973-ban (Kép: Győr-Sopron megye 1974)

Az Éden presszó megyitásáról így írt a Kisalföld napilap 1966. november 10-i száma:

” MEGNYÍLT AZ ÉDEN

Kedves, hangulatos presszó nyitotta meg ajtaját a napokban Győrött a Jókai utcában, a finom feketét és a finom falatokat kedvelők nagy örömére. A Nyugatmagyarországi Üzemi Vendéglátó Vállalat ez év tavaszán kezdte meg a helyiség átalakítását, és körülbelül 300 000 forint költséggel modern, ízléses presszót alakított ki belőle. Az árlap több mint nyolcvanféle ételt – italt kínál.

A vállalat saját hidegkonyhájából és cukrászüzeméből látja el a presszót. A megnyitáson megjelent dr. Aradi Gyula, a megyei tanács kereskedelmi osztályának vezetője, Farkas Tibor, a Győr városi Tanács kereskedelmi osztályának vezetője, és a vendéglátóipariszakemberek elismeréssel nyilatkoztak a helyiség szép berendezéséről, nagy étel-italválasztékáról. Az ötven személyt befogadó presszó reggel 9-től este 11- ig tart, nyitva. A vállalat azt tervezi, hogy magnetofonszalagra felvett táncdalokkal szórakoztatja majd vendégeit. Ugyancsak az ő kényelmüket szolgálja a helyiség nyilvános telefonállomása, amelybe a készüléket a posta a napokban beszereli. Az új presszó már az első napon nagy forgalmat bonyolított le. „

Az Éden presszó 1973-ban

Fél évvel a megnyitás után már kicsinek bizonyult az Éden, ezért a vállalat a presszó bővítését tervezte.

KIBŐVÍTVE, FELÚJÍTVA rövidesen újra megnyílik Győrött a Nyugat-Magyarországi Üzemi Vendéglátó Vállalat Éden presszója. A hangulatos cukrászda a régi területnek kétszeresére növekszik, vadonatúj bútorokat kap. A felújítás 150 000 forintba kerül.” (Kisalföld, 1968. 06. 20.)

1979-ben újra megújult a presszó:

” Megújult az Éden

Győrött, a Jókai utcában 1966-ban nyílt meg az Éden presszó, amelyet azóta nem tataroztak. Három héttel ezelőtt a vállalat bezáratta az ifjúság körében különösen kedvelt vendéglátóhelyet, és mintegy 200 ezer forintos költséggel felújíttatta. A presszó mindegyik helyiségét újra tapétázták, kicserélték a hűtőgépeket. A tegnap tartott nyitáson Mendel Sándor üzletvezető új ülőgarnitúrával és kellemes magnó zenével várta a vendégeket.” (Kisalföld, 1979. 10. 21.)

Rendőrségi ellenőrzés a Jókai utcában az Édennel átellenben. 1975 (Kép: Magyar Rendőr fotóarchívum)

Címkék: , ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

2 + tizenegy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját