A kekszgyári bölcsőde


1954. december 19-én avatták fel a Győri Keksz- és Ostyagyár 44 férőhelyes bölcsődéjét a Korányi tér 18. sz. alatt.

A korabeli sajtó sűrűn tudósított a bölcsőde építéséről. Nány cikk időrendben.

„Épül a bölcsőde

Az üzemben sok a női dolgozó. Eddig nem állott üzemi bölcsőd a rendelkezésükre. Kormányzatunk most lehetővé tette az üzem számára egy korszerű típusbölcsőde építését. A gyárral szemben épül majd fel az új bölcsőde. A talajegyengetés munkálatai már serényen folynak is. Még ebben az évben felhúzzák a falakat és a jövő év első felében meg is kezdi működését a bölcsőde. Az apróságok részére a kelengyét, a bútorokat a szakszervezet már meg is rendelte.” (Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1953. 11. 19.)

„Épül a Keksz- és Ostyagyár bölcsődéje
A Győri Keksz- és Ostyagyárral szemben épül az üzem modern bölcsődéje. Nemrégen kezdődött meg az építkezés, de már javában folyik a falazás. Éjjeli műszakban is megy a munka. Az üzem kőművesei, segédmunkásai nagy segítségot adnak az építőknek. Az újonnan felépülő bölcsődében 44 gyermek talál majd második otthonra.
(Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1953. 12. 08.)

„Elkészült a Győri Keksz- és Ostyagyár bölcsődéje
A Győri Keksz- és Ostyagyár ban 800 ezer forintot fordítottak ebben az évben munkavédelmi, üzemegészségügyi és szociális beruházásokra. Az üzemi mosoda gépesítése nemcsak a nehéz testi munkát szüntette meg, hanem lehetővé tette, hogy állandóan tiszta munkaruhával, köpennyel, főkötővel lássák el a dolgozókat.
Különösen nagy örömmel fogadták a dolgozó asszonyok a 44 személyes bölcsőde létesítését. A típustervek szerint épült, fedett terrasszokkal ellátott bölcsőde ott áll már ragyogó fehérre meszelve a gyár közvetlen közelében. Egy-két héten belül végeznek a bebútorozással is és megszűnik a visszás állapot, hogy számos kiváló dolgozó asszony, mint például Impert Sándorné, a töltelékgyártó részleg sztahánovista csoportvezetője, szülés után kénytelen hónapokra kimaradni a munkából, hogy gondját viselje kisgyermekének. A tavasszal parkosítják a bölcsöde környékét, 160ezer forintot fordítanak erre a célra.”
(Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1954. 12. 02.)

Az elkészült bölcsőde (Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1954. 12. 10.)

„Felavatták a Győri Keksz- és Ostyagyár bölcsődéjét
Vasárnap délután a Győri Keksz- és Ostyagyár kultúrtermében kedves ünnepség zajlott le. Az ünnepségen résztvettek a gyár dolgozóinak gyermekei. hogy átvegyék a részükre készített bölcsődét. Az Élelmiszeripari Minisztérium édesipari igazgatóságának vezetője, Steiner elvtárs beszélt elsőnek az ünnepi résztvevőkhöz. Steiner etvtárs méltatta a párt és a kormány azon intézkedéseit, amelyeknek nyomán a Győri Keksz- és Ostyagyárban is állandóan bővülnek a szociális és kulturális létesítmények. A gyár dolgozóinak nevében Fürst István igazgató beszédében megköszönte az építőmunkások lelkes munkáját. A beszédek elhangzása után a gyári zenekar és kultúrcsoport, valamint a győrszigeti iskola növendékei szórakoztatták a legifjabbakat. Nagy érdeklődéssel hallgatták a szülők és gyermekek a kis pajtások szavalóversenyét is, amelyben huszan vettek részt. A bölcsődeavatón, mely egyúttal fenyőfa-ünnepély is volt, édességekkel ajándékozták meg a gyermekeket.” (Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1954. 12. 21.)

„Minden édességnél édesebbek” (Kisalföld, 1958. 11. 28.)
A kekszgyári bölcsőde látképe 1963. 12. 9-én. (Fotó: Dávid Lajos, forrás: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, leltári szám/regisztrációs szám: XJM.F.7278)

Csaknem 15 évig volt otthona a bölcsiseknek az épület. 1969-ben már arról olvashatunk hogy,

„Szeptember elsejére befejezik Győrött a Korányi Frigyes téren a volt üzemi bölcsőde átalakítását és bővítését, amelyet érdeklődés hiánya miatt szüntettek meg. Ott nyílik meg a győri detoxikáló állomás.” (Kisalföld, 1969. 07. 06.)

1969. augusztus 11-től Gyermek- és felnőtt ideggondozó kezdte meg működését az egykori bölcsődében.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

négy × 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját