Mezőgazdasági szakmunkásképző Győrben


1967. november 2-án adták át a Mezőgazdasági Szakmunkásképző Iskola (ma Kisalföldi ASzC Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium) új épületét a Régi Veszprémi út 1-3. sz. alatt.

Az új iskolaépület az átadás napján (Kisalföld, 1967. 11. 03.)

Az iskola jogelődje a Győri Magyar Királyi Téli Gazdasági Iskola és Mezőgazdasági Szaktanácsadó Állomás volt, ahol 1937. november 1-én kezdődött meg a tanítás. Ez az iskola szintén Szabadhegyen volt a Gr. Nádasdy Ferenc (József Attila) u. 22. sz. alatt. 1948-ban megszűnt.

Hét év kihagyás után, 1955. szeptemberében a győri 401. sz. „Kossuth Lajos” Ipari Szakmunkásképző Intézetben úgynevezett „vegyes osztály” indult. 17 kisipari kovács tanuló mellett 8 kertész tanuló is járt ebbe az évfolyamba. Ők a kovács tanulókkal azonos közismereti oktatáson vettek részt, azonban a gyakorlati oktatás, az anyagismeret és a szakmai tantárgyak tanítása már a Győri Kertészeti Vállalatnál folyt. Itt kertészmérnök és mezőgazdasági mérnök-tanárok képezték őket a kertészeti ismeretekre. A Téli Gazdasági Iskola után ez volt az első mezőgazdasági szakoktatási forma Győrben.

Az ezt követő időben a mezőgazdasági tanulók képzése a csornai és fertődi iskolák kihelyezett osztályaként folyt. A kihelyezett osztályok oktatása a SZOT-székházban indult meg, 1962. október 1-én.

1963. március 27-én született döntés értelmében 1963. április 1-gyel megalakult az önálló Győri Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézet. Az iskola tanügyi épülettel még nem rendelkezett, az oktatás azonban a nehéz körülmények ellenére szeptemberben elkezdődött, a Németh László (ma Tulipános) Általános Iskolában, mindig délután.
Az externátusban elhelyezett tanulóknak külön helyiségekben, a Győri Állami Építőipari Vállalat felvonulási épületében biztosították a tanulószobai foglalkozásokat és az étkeztetést.

A szakmunkásképző iskola helykijelölésére és közigazgatási bejárására 1963. október 25.-én került sor. 1967. november 2-án avatták fel Szabadhegyen a Győri Mezőgazdasági Szakmunkásképző Iskolát.

„Még a nyáron épült, az új tanévet már itt kezdték a tanulók; de az építkezés végső befejezésére, a berendezésre egy kicsit várni kellett. Tegnap azonban, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 50. évfordulójára való készülődés jegyében ünnepélyesen felavatták Szabadhegyen a Győri Mezőgazdasági Szakmunkásképző Iskolát.” (Kiaslaföld, 1967. 11. 03.)

A Győri Mezőgazdasági Szakmunkásképző Iskoa 1975-ben

Az iskola kollégiumának építését 1971-ben kezdték meg a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, valamint a Győr-Sopron megyei Tanács támogatásával. Az építkezés költsége 8 millió 300 ezer forint volt. A diákotthon berendezéseit a megyei tanács vásárolta másfél millió forintért.

A Győri Mezőgazdasági Szakmunkásképző Iskola kollégiuma 1974-ben

1973. május 3-án adták át a 120 férőhelyes kollégiumot és az ünnepség keretében Veres Péter nevét vette fel az iskola.

„Fiatal mezőgaszdászok” szobor az iskola kertjében.
„Fiatal mezőgaszdászok” szobor az iskola kertjében.

A „Fiatal mezőgaszdászok” szobrot (az alkotóját sajnos nem tudtam kideríteni) az iskola átadásával egyidőben állították fel az előkertben, majd 1997-ben áthelyezték a kollégium mellé. Helyére Molnár József fa­faragó által készített faragott fa emlékoszlo­pot állítottak fel Veres Péter író, politikus, publicista százéves születés­napján, 1997. január 6-án.

Az iskola mai neve: Kisalföldi ASzC Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium.

Az iskola honlapján: http://www.veresp-gyor.sulinet.hu/index.php?mid=4&menu_id2=4&tartalom_id=4

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

4 × négy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját