Az 1954-es árvízi emlékmű


1956. július 28-án avatták fel Révfaluban az 1954-es szigetközi árvízi emlékművet.

1954. július 15-én és 16-án a sok helyütt a töltéskoronáig emelkedő hatalmas víztömeg nyomását nem bírta tovább tartani az átázott töltés. Egyszerre 550 millió köbméter víz zúdult a Szigetközre, ahol már zajlott a lakosság evakuálása. Összesen 30000 embernek kellett elhagynia otthonát.
Július 20-án a Győr városát védő északi körtöltés is átszakadt Révfaluban, a Tábor utcánál. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a Mosoni-Duna mentén szilárdan álló töltéseket megkerülve a Duna a mentett ártér felől tört be a városba. 

Két évvel később az árvíz mentési és helyreállítási munkáinak megörökítésére emlékművet állítottak.

Felavatták Révfaluban a szigetközi árvízi emlékművet

Szombaton délelőtt ünnepség keretében leplezték le Révfaluban azt az emlékművet, melyet a két év előtti árvíz hősi mentési és helyreállítási munkáinak megörökítésére állítottak. Ezen a helyen, a Rónay Jácint utca, Ságvári Endre utca és a Szövetség utca torkolatánál 2,72 méter volt akkor a víz magassága. A Szigetközben összedőlt, vagy megrongálódott 3505 ház újjáépítésében résztvett szakmunkások kezdeményezték az emlékmű létesítését és maguk 23 000 forintot adtak össze erre a célra. A Megyei Tanács és a Városi Tanács hozzájárulásából került ki a többi költség, összesen mintegy 60 000 forint.

„Szigetközi árvíz emlékére”

A lepel lehullása után a megjelentek gyönyörködve szemlélték a szép emlékművet, Grandtner Jenő budapesti szobrászművész és Ránki József tervező építészmérnök alkotását. Beton vízmedencétől egy obeliszk és egy kőtömb emelkedik ki. A kőtömb domborművén hős honvéd gyermekét mentő édesanyát támogat, de a háttérben már megelevenednek az újjáépítés jelenetei is. Az emlékmű találóan szimbolizálja az önfeláldozó mentési és helyreállítási munkát, hirdeti a szocializmust építő magyar nép összefogását, erejét, a pártnak, a kormánynak az emberről való gondoskodását.” (Győr-Sopronmegyei Hírlap, 1956. 07. 29.)

Az emlékmű a Rónay Jácint utca, Ságvári Endre (Hédervári) utca és a Szövetség utca torkolatánál (Kép: Fritscher Krisztina)

A borítókép Fördős Emil fotója.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizennégy − öt =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját