Tűz a győri Kék-iskolában 1976


1976. november 26-án tűz ütött ki a győri 2. számú (Kék-iskola, mai neve Fekete István Általános Iskola) általános iskola északi szárnyában.

1975 áprilisában kezdték meg Győr-Adyváros második iskolájának építését a Győr Megyei Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében. A 40 millió forintos költséggel épült iskolát 1976. szeptember 6-án avatták fel.

Az épülő Kék-iskola 1975

Két és fél hónappal az átadás után, tűz keletkezett az iskola északi szárnyában, melyről így számolt be a Kisalföld napilap 1976. november 27-i száma:

„Iskolatűz Adyvárosban – Sebesülés nem történt

Tegnap délután kiégett a győri adyvárosi 2. számú (kék) általános iskola északi szárnya.  A tűznek szerencsére nincsenek áldozatai, sérültjei, de az anyagi kár rendkívül nagy. A tűz keletkezésekor, háromnegyed kettőkor az épületszárnyban tanítás folyt. A háromemeletes épület földszintjéről a gyermekek könnyen kiszaladhattak az udvarra, de két felső szintről csak a tűzoltóság, a rendőrség és a lakosság segítségével sikerült az apróságokat kimenteni.

Kilenc gyermeket szállítottak kórházba, akik a legveszélyesebb helyen tartózkodtak, de füstmérgezést ők sem szenvedtek. Rövid idő alatt mindüket hazaengedték. A nagy erővel kivonuló tűzoltóságnak sikerült megakadályoznia a tűz tovaterjedését az iskola többi szárnyára.

Munkában a tűzoltók a kék iskolánál (kép: Hullámos László – A győri tűzoltóság és tűzoltás története, Győr 2000)

Az oltást nehezítette, hogy a tűz fészke a rendkívül gyúlékony szekrénysor volt. Az épület szerkezete szerencsére állta a lángok támadását. 

A tűz keletkezésének oka még ismeretlen, a rendőrség azonnal megkezdte a vizsgálatot. Az előzetes vizsgálatok szerint az iskola C. és D. szárnyában a tanítás zavartalan lesz, mert az nem rongálódott meg, az A. szárnyat november 29-ig helyreállítják. A B. szárny 14 tanterme használhatatlan. Az itt tanult 450 diák más iskolákban való oktatásáról a felügyeleti szervek gondoskodnak. A városi tanács mára a teljes iskolában tanítási szünetet rendelt el, a hétfői tanítás rendje vasárnap déltől az iskola kapuján megtekinthető.”

A Kék-iskola II. emeleti terasza

A „Győri tűzoltás története” (Hullámos László, 2000) című könyvben ezt írták:

1976. november 26-án Győrött, a Kék-iskolában keletkezett tűz (Győr, Munkásőr u. 56.). Ennek következtében a „B” épület földszinti folyosóján lévő szekrények és a benne található személyes felszerelések semmisültek meg. Az iskolában 3 szinten 11 nevelő és 390 tanuló tartózkodott, közülük 13 főt kellett kimenteni a II. emeleti teraszról. A kárérték 1 413 900 Ft volt.”

A tűzoltásos kép forrása: Hullámos László – A győri tűzoltóság és tűzoltás története, Győr 2000

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

19 + 11 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját